İletişim Formu

Amerikan Borsası Halka Arz

 

Amerikan Borsası Halka Arz

    Amerikan borsalarındaki halka arzlara (initial public offering - IPO) katılmanın kestirme yolu olduğunu düşündüğüm bir fondan (ETF) bahsetmek istiyorum bugün. İyi okumalar.

Amerikan Borsası Halka Arz

    Normal şartlarda bir ABD vatandaşının halka arzlara katılabilmesi için aracı kurumun (AMTD Idea Group, Fidelity, The Charles Schwab Corporation, Kohlberg Kravis Roberts, J.P Morgan, Merrill Edge veya Vanguard gibi) kendisinden istediği yükümlülükleri yerine getirmesi genellikle yeterli oluyor. Örneğin AMTD Idea Group hesaplarında en az 250000$ olan müşterilerine halka arzlara katılma izni verirken Kohlberg Kravis Roberts müşterilerinin hesaplarında en az 100000$ olması kaydıyla halka arzlara katılmasına olanak sağlıyor, bu rakam Fidelity de 100000$ - 500000$ arasında değişiyor halka arzın büyüklüğüne göre. Aracı kurumların beklentilerine bakıldığında ABD'de halka arzlara katılabilmek Türkiye'de olduğundan daha zor görünüyor. Kalan süreç ise pek farklı değil, aracı kurumunuzun sizden istediği gereklilikleri yerine getirdikten sonra Amerika'da halka arzlara katılmak için talep oluşturmanız, hesabınızda gerekli miktarda nakit bulundurmanız...vs yeterli oluyor. Burada karşımıza çıkan zorluk ise ABD'de halka arzlara katılmak için oradaki bir aracı kurumda hesap açtırmamız (uluslararası müşterilerine de işlem yapma fırsatı sunan kurumları hariç tutarsak) zorunluluğu ve tahmin edeceğiniz üzere bir çok Amerikan aracı kurumu ikameti Türkiye'de olan vatandaşlara hesap açmıyor. Bu durumda yardımımıza Amerikan halka arzlarına yatırım yapan bir ETF koşuyor.

The Renaissance IPO ETF

    2013 yılında kurulan fon IPO işlem koduyla NYSE borsasında alınıp satılabiliyor. Amacı ABD borsasında yakın zamanda halka arz olmuş şirketlere yatırım yapmak olan Renaissance IPO ETF, ABD dışında ikamet eden yatırımcılara Amerikan halka arzlarına katılma imkanı sağlıyor. Amatör yatırımcıların ABD'de yeni halka arz olmuş bir çok şirkete aynı anda yatırım yapmasını sağlayan bu ETF sayesinde yatırımcılar sadece tek bir şirkete yatırım yapmak yerine bir çok farklı alanda faaliyet gösteren şirkete yatırım yaparak risklerini de dağıtmış oluyor aslında. Fonun sadece ABD halka arzlarına yatırım yaptığını da hatırlatmak gerekiyor. Fon her üç ayda bir yeni halka arzları bünyesine dahil ettiği ve halka arz tarihi üzerinden 3 yıl geçen şirketleri bünyesinden çıkarttığı için kendisini yeniden değerlemektedir. Fon bünyesinde bulunan şirketler piyasa değerlerine göre ağırlıklandırılmakla birlikte tek bir şirketin fon performansı üzerinde çok fazla etkiye sahip olmasını önlemek için de bir sınır belirlenmektedir.

Fon Hakkında Teknik Bilgiler

    Fon Yöneticisi: State Street
    Fon Bünyesinde Bulunan Şirket Sayısı (15.03.2024 itibariyle): 59
    Fon Büyüklüğü (31.12.2023 itibariyle): Yaklaşık 203 milyon $
    Fon Bünyesindeki ŞirketlerAmerikan Borsası Halka Arz
    Fon Bünyesindeki Hisselerin Sektörel Dağılımı: Finans %31,4 , Teknoloji %31, İhtiyari Tüketim %11,4 , İletişim Sektörü %10,5 , Temel Tüketim Sektörü %8,5 , Sanayi %5,8 , Sağlık Sektörü %1,3
   Fon Getirisi (Kuruluşundan İtibaren):Amerikan Borsası Halka Arz
    ABD borsalarındaki halka arzlara katılmak için kestirme bir yol olduğunu düşündüğüm bu fon hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı hazırlamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Sağlıcakla.

Yorum Gönder