İletişim Formu

Nvidia Hisse

Nvidia Hisse

    Bugün size grafik işlemci tasarımı, veri merkezi işletmeciliği, otonom sürüş sistemlerinin geliştirilmesi ve yapay zeka gibi bir çok alanda sayısız atılım yapan bir teknoloji devinden bahsetmek istiyorum. 1,10 trilyon dolarlık yaklaşık piyasa değeriyle (kaynak) karşınızda Nvidia.

İyi okumalar.

Nvidia Ne İş Yapar?

    1993 yılında Jensen Huang, Curtis Priem ve Chris Malachowsky tarafından kurulan Nvidia ilk olarak grafik işlemci tasarımı alanında faaliyet göstermeye başladı. Dijital ortamdaki (PC) grafiksel işlemlerin sadece ana işlemci (CPU) tarafından yönetilemeyeceğini düşünen şirket kurucuları çalışmalarına bütün bu grafiksel işlemlerin üstesinden gelmesi için kendi grafik işlemcilerini (GPU) tasarlayarak başladılar. Büyük miktarda veriyi rahatlıkla işleyebilmesi sebebiyle Nvidia grafik işlemcileri hem eğlence sektörü hem de profesyoneller tarafından daha ilk günden büyük beğeni topladı ve şirket sektörün önemli oyuncuları arasına girmeyi başardı. İlk grafik işlemcisini (Geforce 256) 1999 yılında geliştiren Nvidia bugüne kadar yürüttüğü sayısız ar-ge çalışmasının meyvesini toplamaya başlamış ve sonuç olarak bugün piyasanın video - grafik alanında en büyük yazılım ve donanım sağlayıcısı konumuna gelmiştir. Uzun süredir yapay zeka ve otonom sürüş teknolojilerinin geliştirilmesi alanlarında da faaliyet gösteren şirketin bugünkü tahmini değeri yaklaşık olarak 1,1 trilyon dolardır ve şirketin merkezi Santa Clara (Kaliforniya - ABD) da bulunmaktadır.

Nvidia Hisse

    Alanında tam anlamıyla bir dev olan Nvidia yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle grafik işlemci tasarımında uzmanlaşmış bir şirket. İlk olarak 1999 yılında hisse başına yaklaşık 0,4 dolar fiyatla halka arz olan Nvidia' nın hisse fiyatı bugün neredeyse 447 dolar. İlk halka arz tarihinden bugüne kadar geçen 24 yıllık süreçte hisse ile ilgili önemli gelişmeleri aşağıda görebilirsiniz.
  1. 27.06.2000 hisse bölünme
  2. 17.09.2001 hisse bölünme
  3. 07.04.2006 hisse bölünme
  4. 11.09.2007 hisse bölünme
  5. 20.07.2021 hisse bölünme
Nvidia Hisse Grafik

    Yukarıdaki grafik Nvidia hissesinin dolar cinsinden yıllar içindeki fiyat değişimini gösteriyor. Görüldüğü üzere halka arzından itibaren Nvidia hissesi değerini defalarca kez katlamış görünüyor.

Nvidia Şirket Değeri

Nvidia Şirket Değeri
    Yukarıdaki grafikte yıllara göre Nvidia piyasa değerini (milyar dolar cinsinden) görebilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 trilyon doların üstünde şirket değerine sahip olan Nvidia bugün en büyük şirketler arasındadır. Merak edenler için dünyanın en büyük şirketleri (piyasa değeri açısından) sıralamasını aşağıya bırakıyorum.
Dünyanın en büyük şirketleri
    Yaptığı birçok ortaklık anlaşması ve geliştirdiği ürün sayesinde Nvidia piyasaya girdiği zamandan beri neredeyse her yıl düzenli olarak gelirlerini arttırmış bir şirket. Yıllara göre baktığımızda Nvidia' nın gelirinin şu şekilde olduğunu görüyoruz.
Nvidia gelir

Nvidia Hissesi Nereden Alınır?

    Nvidia hissesi almak için çalıştığınız banka veya aracı kurumla görüşebilirsiniz. Yatırım hesabınızın yurtdışı hisselerini alıp satmaya açık olması yani gerekli izinleri vermiş olmanız muhtemelen yeterli olacaktır. Bu şekilde doğrudan Nvidia hissesi alabileceğiniz gibi bunun haricinde ülkemizdeki bazı hisse senedi fonları da ABD borsalarında işlem gören hisselere yatırım yapmaktadır ve bu fonlara yatırım yaptığınız zaman dolaylı olarak Nvidia hissesi de almış oluyorsunuz bir anlamda. Bu fonlardan bazıları şunlardır;
    Yukarıdaki fonların güncel "fon dağılım raporlarını" mutlaka https://www.kap.org.tr/ adresinden incelemenizi öneriyorum çünkü profesyonel yöneticiler tarafından yönetilen bu fonlar piyasa koşullarına bağlı olarak bünyelerinde bulundurdukları hisseleri zaman içinde alıp satabilmektedirler, yani bir önceki ay bünyesinde Nvidia hissesi bulunduran bir fon belki bu ay hisseyi portföyünden çıkarmış olabilir. Söz konusu fonlara yatırım yapmadan önce detaylı bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır. Özetleyecek olursak Nvidia gerek geliştirdiği ürünler gerekse mali durumu itibariyle uzun zamandır dünya genelinde yatırımcıların dikkatle takip ettiği bir şirket. Hem oyun sektörü hem de yapay zeka alanında geliştirdiği ürünler ve bu sektördeki şirketlerle yaptığı ortaklıkları da (Örnek: Nvidia ve Tesla işbirliği) düşünecek olursak Nvidia daha uzun bir süre yatırımcıların ilgisini üzerinde tutacak gibi görünüyor. Son olarak hisseye ait gelecek beklentileriyle ilgili bir makaleyi de buraya ekliyorum, ilgilenenler okuyup inceleyebilir. Bu yazıda çok kısaca Nvidia şirketi hakkında giriş mahiyetinde bir şeyler yazmaya çalıştım, bir başka yazıda da Nvidia' nın iş planı, gelir kalemleri ve ortaklıklarından bahsetmeye çalışacağım. Şimdilik bu kadar. Sağlıcakla.

Yorum Gönder