İletişim Formu

Yapay Zeka Şirketleri

Yapay Zeka Şirketleri
    Uzun süredir herkesin yakın takibinde olan yapay zeka konusu hakkında bir şeyler paylaşmak istiyorum. Malum yapay zeka artık hayatımızın her alanına girmiş durumda öyle ki resim çizmek, bir gününüzü planlamak, müşteri profilinizi çıkarmak ve hatta borsada işlem yapmak bile yapay zeka için çocuk oyuncağı haline geldi. Firmalar ileride yapacakları atılımlarını planlarken veya bir fotoğraf sanatçısı eserlerini daha çarpıcı hale getirirken bile yapay zekayı kullanıyor. Bu yazımda ben de konuyu borsa açısından ele almak istiyorum. Şöyle ki yapay zeka çalışmaları yapan ABD şirketleri oldukça fazla örneğin veri işleme, güvenlik, şehir planlama ve daha bir sürü alanda faaliyet gösteren şirket var ve haliyle sektörün geleceğinden umutlu olan yatırımcılar yapay zeka hisseleri hakkında araştırma içerisine giriyor. Sayı olarak olarak hiç de azımsanmayacak bir rakama ulaşmış olan yapay zeka şirketleri borsa açısından bence güzel bir rüzgar yakalayabilir vakti gelince. Bu yazıda sizlere bazı ABD yapay zeka şirketleri hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra bu yazının esas inceleme konusu olan Palantir Teknoloji - Palantir Technologies şirketi ve Palantir hissesi hakkında derlediğim bilgileri sunmaya çalışacağım. İyi okumalar.


Yapay Zeka Şirketleri

    Hızla büyüyen bir sektör olarak yapay zeka yatırımcılar tarafından uzun zamandır ilgi görüyor. Aslında bu alanda faaliyet gösteren çok daha fazla şirket var fakat herkes tarafından tanınan ve ABD borsalarında işlem gören yapay zeka şirketleri şunlar;

Alphabet Inc.

    Alphabet (eski adıyla Google) yapay zeka şirketleri arasında bu alanda büyük yatırım yapanların başında geliyor. Şirket özellikle makine öğrenmesi alanında yaptığı yatırımlar ile kendinden sıkça söz ettiriyor.

IBM Corporation

     Uzun süre önce yapay zeka alanında faaliyet göstermeye başlayan IBM özellikle doğal dil işleme (Natural Language Processing) konusunda yatırım yapıyor. Şirket tarafından geliştirilen Watson Natural Language Processing sistemi yapılandırılmamış metin verilerinden anlam ve anahtar kelime ayıklama, vektörleştirme, metin işleme gibi konularda yapay zekadan faydalanıyor.

Nvidia Corp.

    Yapay zeka kullanılarak yapılan grafik işleme işlemlerinde kullanılan işlemciler üretimi büyük oranda Nvidia tarafından yapılıyor. Özellikle otonom araçların grafik işleme ünitelerinin (Graphic Processing Units) geliştirilmesinde Nvidia için pazar lideri desek yeridir.
Nvidia Yapay Zeka
    Yukarıdaki resimde Nvidia tarafından geliştirilen yapay zekanın çok sıradan bir resmi nasıl tekrar işleyerek daha güzel hale getirebildiğini görüyoruz, ki bu resim 2019 yılından kalma bir habere ait. Şirket şimdilerde çok daha fazla geliştirmiş durumda mevcut yapay zeka altyapısını. Söz konusu haberin tamamını merak edenler buraya tıklayabilir. Aşağıda ise yine aynı sistem tarafından düzeltilen bir başka resmi görebilirsiniz.Nvidia Yapay Zeka
Yukarıdaki resme ait haberin kaynağı için buraya tıklayabilirsiniz. 

Advanced Micro Devices (AMD)

    Yapay zekanın ihtiyaç duyduğu hem grafik işleme hem de diğer işlemcilerin üretiminde yıllardır sektörde olan bir firma.

Qualcomm Inc.

    Şirket mobil iletişim alanında kullanılan işlemcilerin üretiminin yanı sıra otonom araçların ihtiyaç duyduğu işlemcilerin üretimini de yapıyor.

Amazon

    Online satış devi Amazon müşterilerine ürün önerisi yapan sistemini yapay zekadan faydalanarak güçlendiriyor. Ayrıca lojistik ve sesli komut sistemlerinin (voice assistant) yürütülmesinde de yapay zekayı fazlasıyla kullanıyor.
    Yukarıdaki listede bulunan ve bu alanda faaliyet gösteren yapay zeka şirketleri borsada hatırı sayılır bir büyüklüğe sahip. Örnek vermek gerekirse sadece ABD borsalarındaki toplam Nvidia hisse senedi değeri neredeyse 1.6 trilyon $'a yaklaşmış durumda yani kabaca benzer büyüklüklere sahip olduklarını farz etsek listedeki yapay zeka şirketleri toplam pazar büyüklüğü 10 trilyon $ civarında diyebiliriz. Bu derece büyük sektör olmasından ve de geleceklerinin parlak olduğu düşünüldüğü için yapay zeka şirketleri borsada büyük rağbet görüyor yatırımcılar tarafından.

Gelecekte Yapay Zeka

    Yapay zeka kullanımının farklı endüstrileri yeniden yapılandırmaya başlayıp bir hayli yol alması sebebiyle yapay zeka şirketleri için gelecek baya parlak görünüyor. Peki gelecekte yapay zeka ile ilgili projeler yürüten şirketleri ne bekliyor? İşte karşınızda ileriki yıllarda bu sektördeki şirketleri etkilemesi beklenen tahminler ve yapay zekanın geleceği:

Yapay Zeka Ve Yeni Teknolojiler

    İş dünyasını yeniden yapılandıran tek oluşum yapay zeka değil, haliyle bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin müşterilerinin talepleri doğrultusunda bulut bilişim, blockchain ve bunlara benzer daha bir çok alanda da kendilerini geliştirmeleri gerekecek.

Yapay Zeka Ve Sektörler

     Yapay zekanın kullanım alanları nelerdir diye düşündüğümüzde karşımıza geniş bir yelpaze çıkıyor. Kısaca içinde bulunduğumuz dönemde yapay zekanın kullanıldığı sektörleri özetleyecek olursak öncelikle bankacılık sektöründe yapay zeka fazlasıyla yaygınlaşmış durumda, yine aynı şekilde sağlık sektöründe yapay zeka uygulamaları da oldukça geniş yer tutuyor. Son olarak yapay zekanın eğitimde kullanım alanları da fazlaca çeşitlilik göstermekle birlikte halen daha keşfedilmeyi bekleyen bir çok yeni iş alanı var yapay zeka için. Özellikle de tıpta yapay zeka uygulamaları ve tarımda yapay zeka halen daha tam kapasitesine ulaşmış durumda değil.

Yapay Zeka Pazar Büyüklüğü

    AR-GE çalışmalarına devam eden ve kendini geliştiren yapay zeka şirketlerinin büyümesinin kaçınılmaz olduğu tahmin ediliyor. Öyle ki bir araştırma şirketi (Markets and Markets) tarafından yapılan çalışmaya göre küresel anlamda 2022 de 86 milyar dolar olan yapay zeka piyasa değerinin 2027 yılına kadar 407 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Yapay Zeka Piyasa Değeri

Yapay Zeka Etiği

    Gün geçtikçe yapay zekanın daha yaygın hale gelmesiyle birlikte konunun etik boyutuna olan eğilim de artacak gibi görünüyor. Özellikle de yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketlerin ürün ve hizmetlerinde şeffaflık, adalet ve hesap verebilirlik açısından kendilerinden emin olmaları gerekecek, öyle ki yapay zekanın artık işe alım ve hukuk gibi alanlarda da kullanılmaya başlanması konunun hassasiyetini daha iyi gözler önüne seriyor.
    Yazının buraya kadar olan kısmında yapay zeka şirketleri ve yapay zekanın şirketler açısından geleceği hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bundan sonraki bölümlerde bu yazının esas konusu olan Palantir Technologies ve Palantir hissesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Palantir Technologies: Veri Analitiği ve Yapay Zeka Devi

    Yapay zeka alanında yatırım yapan bir çok kişinin yakından takip ettiği Palantir Technologies şirketinin geçmişi hakkında bir şeyler söylemek istiyorum öncelikle. Aralarında Peter Thiel' in de bulunduğu bir grup eski PayPal çalışanı tarafından 2003 yılında kurulan Palantir Technologies (PLTR) büyük şirketlere, kamu kurumlarına ve askeri birimlere veri analitiği ve yapay zeka konularında çözümler üretiyor. Merkezi Kaliforniya'da bulunan şirket 2020 yılında borsada işlem görmeye başladı. Şirketin tahmini piyasa değeri 16 milyar dolar.

Palantir Technologies Ürün ve Hizmetleri

    Ana ürünü Gotham isimli bir veri analiz platformu olan olan Palantir Technologies müşterilerine yapay zeka ve veri analitiği konularında hizmet veriyor. Gotham büyük verilere sahip şirket veya kurumların bu veriyi başarılı bir şekilde işleyip analiz ettikten sonra anlamlı sonuçlar çıkarmalarına olanak sağlayan bir veri yönetimi platformu. Rusya - Ukrayna arasında devam eden savaşta Palantir' in Ukrayna'ya askeri yapay zeka konusunda destek verdiğini biliyor muydunuz? Söz konusu durumla ilgili detaylı bir haber yazısını bu linke ekliyorum. Özellikle ABD' de Pentagon, FBI ve CIA gibi kurumlar uzun zamandır Palantir Technologies' in müşterileri arasında bulunmakla birlikte yakın zamanda da ABD Bureau of Medical Services birimi ile Palantir arasında 100 milyon dolar değerinde bir veri işleme hizmeti anlaşması imzalanmıştır. Haberin detayları için buraya tıklayabilirsiniz
    Peki Palantir' i diğer yapay zeka şirketlerinden ayıran ne?
  • Palantir' in kurucusu olan Peter Thiel aynı zamanda PayPal' ın da kurucularından ve Facebook' un da eski yatırımcılarından. Bu derece güçlü ve donanımlı bir yöneticinin şirketin başında olması Palantir ile iş yapmak isteyen hükümet ve özel sektör temsilcilerinin iştahını kabartıyor.
  • Palantir bünyesinde bir çok MIT veya Stanford gibi köklü üniversite mezunu mühendis çalıştırıyor, bu da Palantir' in sektörde güvenilir bir isim haline gelmesini sağlıyor.
  • Ketumluk. Palantir çok fazla sosyal medya ve diğer mecralarda ürünleri veya hizmetleri konusunda kendinden bahsedilmesine olanak tanımıyor. Biraz ağzı sıkı bir şirket, bu da Palantir hakkında bir gizem oluşmasına sebep olmuş durumda.
    Buraya kadar Palantir Technologies hakkında özet bilgi verdikten sonra biraz da şirketin finansal verilerinden bahsedip yazıyı bitiriyorum.

Palantir Hisse

    Palantir Hisse Son Kapanış Fiyatı.
Palantir Hisse Grafik
    Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere Palantir hissesi neredeyse son üç yılın en düşük seviyelerine gelmiş.
Benzer faaliyet alanlarına sahip şirket hisselerinin son 3 (yaklaşık) yıllık getirileri.Palantir Hisse
Palantir hissesine yönelik ileri tarihli getiri beklentisi.
Palantir Hisse
Palantir firmasının gelirlerine yönelik beklenti
Palantir HisseYıllara göre analistlerin Palantir hissesine yönelik beklentileri
Palantir Hisse
    Palantir'in yapay zeka yazılım çözümlerine artan ilgi, 2024 yılında hisse senedi değerinde önemli bir potansiyel artışa neden olabilir mi?
    Geçen yıl, Palantir yatırımcıları için olağanüstüydü. Hükümetlere ve işletmelere yönelik veri analizi odaklı yazılım platformlarıyla tanınan şirketin hisse fiyatları şaşırtıcı bir şekilde yaklaşık olarak %163 arttı. Dahası, analistler piyasada devam eden coşkunun da pek azalacağa benzemediğini belirtiyor. Şirketin 2023 dördüncü çeyrek sonuçlarını 5 Şubat'ta açıklamasının ardından Palantir'in hisse senedi tek bir seansta etkileyici bir şekilde neredeyse %31 arttı. İsterseniz biraz da yatırımcıların bu heyecanının nedenlerine bakalım ve önümüzdeki yılda da bu yüksek performanslı teknoloji hissesini daha da yukarı taşıyabilecek potansiyel unsurların neler olduğunu araştıralım.
Palantir, 2024 yılı için daha büyük bir kar marjı bekliyor, analistlerin bu durumun temel sebeplerine ilişkin görüşleri şu şekilde:
Dördüncü Çeyrek Finansal Performans:
- Gelir, bir önceki yıla göre %20 artarak 608 milyon dolara ulaştı.
- Non-GAAP kazanç başına düşen gelir ikiye katlanarak 0.08 dolara ulaştı.
2023 Tam Yıl Finansal Performans:
- Palantir yılı 210 milyon dolarlık GAAP kar ile kapattı.
- GAAP kar, analistlerin 194.5 milyon dolarlık beklentilerini aştı.
2024 Tahmini:
- Palantir'in tahmini tam yıl geliri için 2.66 milyar dolar, yani önceki yıla göre %19 artış tahmin ediliyor.

Yorum Gönder