1916 yılında William Boeing'in Pasifik Aero Products Co. adıyla kurduğu Boeing ilk uçağını B&W adıyla 1916 yılında üretti ve sonrasında şirketin adı Boeing Airplane Company olarak değişti. Havacılık ve uzay yatırımlarının sürekli değişen dünyasında Boeing ($BA), onlarca yıllık geçmişe sahip bir öncü kuruluş olarak sektörün öne çıkan şirketleri arasında bulunuyor. Bu yazıda Boeing'in mevcut projelerine, finansal performansına, temettü geçmişine, yeni uçak siparişlerine ve genel havacılık iş ortamına bakacağız. Boeing'in kaderini etkileyen gökyüzü ve piyasa faktörlerini araştırmaya çalıştığım bu yazı umarım ilginizi çeker. İyi okumalar.
Havacılık Sektörü ve Boeing
Son dört yılda, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünya genelinde havacılık sektörü yolcu sayıları, büyük ölçüde COVID-19 salgınının etkisiyle büyük çaplı dalgalanmalar yaşadı.
2020 yılında tarifeli seferlerle taşınan toplam yolcu sayısı bir önceki yıla göre %60,1 azalarak küresel çapta 1,8 milyara gerilemekle birlikte, aynı dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nde 369 milyondan fazla kişi uçakla seyahat etmiş ve bu da onu dünyanın en büyük ikinci hava yolculuğu pazarı haline getirmiştir. 2021 yılında ise küresel çapta yolcu trafiği bir miktar iyileşme göstererek dünya genelinde 2,3 milyar yolcu ile pandemi öncesi (2019) seviyelerin %49 altında kalmış fakat yine de 2020'de kaydedilen %60'lık düşüşün üzerinde bir iyileşme olmuştur. Aynı dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nde ise havayolları iç ve dış hat uçuşlarında yaklaşık 781 milyon yolcu taşınmıştır.
2023 yılında küresel hava yolcu trafiğinde güçlü bir toparlanma görüldü ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %47,2'lik bir artış kaydedildi. Bu rakamlar, COVID-19 salgınının hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de uluslararası alanda havacılık seyahatleri üzerindeki önemli etkisini göstermektedir. Toparlanma yavaş ve devam etmekte olup, sayıların istikrarlı bir şekilde pandemi öncesi seviyelere dönmeye başladığı söylenebilir.
Boeing Projeler
Boeing'in proje portföyü inovasyon ve adaptasyona olan bağlılığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda şirketin geleceğe yönelik bazı projeleri şu şekildedir;
- 787 Dreamliner, Boeing'in en son teknolojiye yaptığı atılımdır. Yakıt ekonomisi ve yolcu deneyimine verdiği önem, onu uzun mesafeli seyahat kategorisinde ezber bozan bir model olarak öne çıkarmaktadır.
- MQ-25, Boeing tarafından geliştirilen MQ-25, Birleşik Devletler Donanması için insansız uçak gemisi havacılığının geleceğini temsil etmektedir. ABD Donanması'nın misyonuna yönelik bir insansız uçak sistemi olan MQ-25 sayesinde ABD donanmasına ait uçak gemilerinde konuşlanmış Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C avcı uçaklarının savaş menzilinin arttırılması hedeflenmektedir.
- Wisk, altıncı jenerasyonu üretilen Wisk, Boeing tarafından geliştirilmiş olup, dünyanın ilk kendi kendine uçabilen, dört yolcu kapasiteli ve dikey kalkış yapabilen elektrikli hava taksisi unvanına sahiptir.
Yukarıdaki projeler Boeing'in vizyonunun küçük bir yansıması olup, şirket veri depolama, akıllı yakıt sistemleri ve uzay teknolojileri gibi daha bir çok alanda da faaliyet göstermektedir.
Boeing Sipariş ve Teslimatlar
Şirketin son 4 yıla ait sipariş rakamları incelendiğinde, dünyanın en büyük havacılık üreticilerinden biri olan Boeing'in sipariş ve teslimatlarında son dört yılda bir dalgalanma yaşadığı görülmektedir. 2020 yılında Boeing 184 brüt sipariş almakla birlikte iptaller nedeniyle 157 uçak teslim etmeyi başarmıştır. Sonraki yılda ise 909 brüt sipariş ve 340 teslimat ile önemli bir artış yaşanmıştır. 2022'de sipariş sayısı hafifçe 774'e düşse de teslimatlar 480'e yükselmiştir. 2023 yılında ise 1,314 sipariş alınmış ve 528 teslimat yapılmıştır (kaynak 1 2 3 4 5 6 7 8 9).
Boeing Finansal Durum
Son dört yılda Boeing, COVID-19 salgınının havacılık endüstrisine etkisi, 737 MAX uçağındaki sorunlar ve üretim gecikmeleri gibi finansal zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu zorluklar, gelir ve karlılıkta önemli düşüşlere, artan maliyetlere ve ürünlerine olan talebin azalmasına neden oldu. Ayrıca, Boeing 737 MAX kazalarıyla ilgili düzenleyici denetim ve hukuki maliyetler yaşadı.
Yıllara göre Boeing'in geliri:
- 2023: Yaklaşık 77 milyar dolar.
- 2022: Yaklaşık gelir 66 milyar dolar.
- 2021: Yaklaşık gelir 62 milyar dolar.
- 2020: COVID-19 salgını ve diğer zorluklar nedeniyle gelir keskin bir şekilde düştü ve yaklaşık 58 milyar dolar oldu.
- 2019: 737 MAX'ın çıkardığı problemler ve diğer sorunlardan etkilenen gelir, yaklaşık 76.6 milyar dolar oldu.
- 2018: Gelir bir önceki yıla göre arttı ve yaklaşık 101.1 milyar dolar oldu.
- 2017: Önceki yıllara göre gelir nispeten istikrarlıydı ve yaklaşık 93.4 milyar dolar oldu.
Boeing Hisse
Boeing (NYSE: BA), ticari uçakları, savunma ürünleri ve uzay keşif girişimleriyle tanınır ve sektörün önde gelen havacılık şirketleri arasındadır. Son kapanış tarihi olan 16 Şubat 2024'te Boeing'in hisse senedi fiyatı 203 dolar olmuştur. Son 12 ay içinde, hisse yaklaşık 177 dolara kadar düşerken en yüksek 264 dolara çıkmıştır.
Boeing Temettü
1989 - 2020 yılları arasında temettü ödemiş olan Boeing şirketi bu tarihten sonra temettü ödememiştir.
Boeing Hisse Beklentileri
Aşağıdaki grafikler internetten elde ettiğim kaynaklara aittir ve doğrulukları konusunda net bir bilgim bulunmamakla birlikte grafiklerdeki rakamlar kendi yorumlarım veya düşüncelerimi temsil etmemektedir, sizler de mutlaka hisseyle alakalı kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Grafiklerdeki rakamlar söz konusu sitelerin analistlerinin sonuçlarına aittir.
Boeing ile ilgili temel bilgileri aktarmaya çalıştım bu yazıda. Konuyla ilgili olarak yorumlardan bana ulaşabilirsiniz.