İletişim Formu

Paladyum Nedir? Paladyum Nereden Alınır?

    
Paladyum

   Kıymetli bir metal olması sebebiyle yatırımcıların da sıklıkla portföylerinde yer verdikleri Paladyum hakkındaki bu yazımda paladyum nedir, paladyum nerede kullanılır, paladyum fiyatlarıpaladyum nasıl alınır ve yazımızın ana konusu olan paladyum borsa yatırım fonu gibi konular hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağım. İyi okumalar.

Paladyum Nedir?

    Sembolü Pd olan Paladyum 46 atom numarasıyla periyodik cetveldeki yerini almış olan bir elementtir. Beyaza yakın parlak gümüşi bir renge sahip olan bu nadir metal aslında günlük hayatımızda fazlaca yer bulmuştur kendisine, öyle ki otomobillerin egzoz gazlarının doğaya daha az zarar vermesi amacıyla katalitik konvertör sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca yakıt hücreleri, LCD ekranlar, mücevher üretimi, diş dolguları, kan şekeri test şeritleri, buji imalatı, kaplama malzemesi üretimi gibi birçok alanda kullanılan bu metal İngiliz kimyager William Hyde Wollaston tarafından 1803 yılında keşfedilmiştir. Özellikle korozyona ve kararmaya karşı çok dirençli olması sebebiyle mücevherat endüstrisinde sıkça faydalanılan metaller arasındadır. Kullanım alanlarına göre sınıflandıracak olursak Paladyum' dan aşağıdaki şekillerde faydalanılmaktadır;

Paladyum Nerede Kullanılır?

  1. Mücevher Sektörü: Beyaz altın alaşımlarının yapımında kullanılır.
  2. Elektronik Sektörü: Seramik kapasitör ve daha birçok hassas elektronik komponentin üretiminde kullanılır.
  3. Ağız ve Diş Sağlığı: Diş tedavilerinde (amalgam yapımı ve dolgu gibi) kullanılır.
  4. Otomotiv Sektörü: Çevreye zararlı gazların etkilerinin azaltılması amacıyla otomobillerin katalitik konvertörlerinde kullanılır.
  5. Emtia (Yatırım): Nadir bulunan bir metal olması sebebiyle kıymetli madenlere yatırım yapmak isteyenler tarafından tercih edilir.
  6. Petrokimya Endüstrisi: Yüksek oktanlı benzin üretiminde kalite arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılır.

Paladyum Fiyat Grafiği

    Paladyumu biraz tanıttıktan sonra artık işin finansal boyutuna geçmek istiyorum. Anlık olarak yaklaşık Paladyum ons fiyatı 1510 $ civarında ve bu fiyat da neredeyse son 3 yılın en düşük fiyatı. Aşağıdaki paladyum fiyat grafiği size konuyla alakalı biraz fikir verir diye düşünüyorum.

Paladyum Fiyat Grafiği

Paladyum Nasıl Alınır?

    Her ne kadar ülkemizde fiziki olarak Paladyum alma imkanımız olmasa da (Borsamızda bulunan kıymetli maden fonlarına yatırım yaparak belki dolaylı yoldan alınabilir) genel olarak dünyada Paladyum yatırımı şu üç şekilde yapılıyor, bunlar:
  • Vadeli İşlem Sözleşmeleri
    Aslında fazlaca deneyim isteyen bir yatırım aracı olmasının yanı sıra yüksek risk içermesi gibi tehlikeleri olsa da bir emtiayı gelecekteki belirli bir tarih ve fiyatta almak veya satmak istiyorsanız vadeli işlem sözleşmelerini kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde Paladyuma yatırım yapmak istiyorsanız da bu metalin vadeli işlem sözleşmelerinden faydalanarak yatırım yapma şansınız bulunuyor, isterseniz bu linke tıklayarak ilgili sözleşmelere ulaşabilirsiniz. Paragrafın başında da belirttiğim üzere VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) sözleşmeleri ciddi deneyim ve bilgi isteyen yatırım araçlarıdır ve profesyonel destek almadan yatırım yapmak size ciddi maddi zararlar doğurabilir.
  • Paladyum Borsa Yatırım Fonları (ETF)
  Bu yazımın da konusu olan Paladyum borsa yatırım fonları belki de en ulaşılabilir yatırım aracı olacaktır sizin için. Eğer bu metale yatırım yapmak istiyorsanız aracı kurumunuz vasıtasıyla ilgili ETF' i alabilirsiniz. Bu ETF' ler genellikle Paladyum fiyatlarını takip ederler ve sizi fiziki olarak Paladyum alma zahmetinden kurtarırlar, ayrıca ETF alıp satmak çok kolay olduğu için de yatırımınızı istediğiniz zaman nakite çevirme şansınız olur.
  • Fiziki Yatırım
    Ülkemizde olmasa da Avrupa ve Amerika'da fiziki Paladyum alabilme şansınız var. Genellikle bar veya metal para şeklinde satışa sunuluyor fakat Paladyuma fiziki yatırımın da bazı olumsuz yanları bulunmakta. Örneğin depolama problemi ve güvenlik sıkıntısı ilk karşımıza çıkanlardan. Merak edenler için fiziki paladyum satışı yapan birkaç internet sitesinin linkini buraya ekliyorum. 1  - 2

Paladyuma Nasıl Yatırım Yapılır

    Mart 2022'de neredeyse zirveye çıkan Paladyum fiyatları (3300 $ / ons) daha sonra bir düzeltme periyoduna girerek bugünkü fiyatları olan 1510 $ / ons civarına geriledi. Rusya'nın dünyanın en büyük Paladyum üreticisi olması ve uygulanan ambargolar sebebiyle dünyaya Paladyum satmakta zorlanır hale gelmesi göz önünde bulundurulduğunda analistlerin ileriki dönemlerde Paladyum fiyatlarının tekrar yükselebileceğine yönelik öngörüsü kulağa mantıklı geliyor çünkü global anlamda Paladyum temininde sıkıntı yaşanması muhtemel. Ayrıca yapılan bir araştırma küresel ölçekte 2022'de 16.5 milyar $ değerinde Paladyum satışı yapıldığını ve bu rakamın 2030'a kadar yıllık 24 milyar $'a çıkmasının beklendiğini belirtiyor. Sonuç olarak Paladyum şu anda neredeyse son 3 yılın dip fiyatlarında olması ve önümüzdeki yıllarda da değerinin yükselmesi beklendiği için yatırımcılar için iyi bir yatırım olabilir. Yazımın bundan sonraki kısmında yatırımlarını çeşitlendirmek isteyenlerin veya kıymetli maden olarak Paladyuma yatırım yapmayı planlayanların bir göz atmasında fayda olduğunu düşündüğüm "abrdn Physical Palladium Shares ETF" hakkında bilgi vereceğim.

Paladyum Fonu

    Abrdn tarafından Ocak 2010'da kurulan fonun tam adı "abrdn Physical Palladium Shares ETF" ve fon kodu PALL. En son 138 $ fiyattan işlem gören fon fiziki Paladyuma yatırım yapıyor ve bunu da Londra ve Zürih' de bulunan kasalarında muhafaza ediyor. 31 Mart 2023 tarihi itibariyle fonun bünyesinde 275.3 milyon $ değerinde Paladyum bulunmakta.

Fon İçeriği

    İçerik olarak sadece fiziki Paladyum' a yatırım yapan fonla alakalı temel bilgilerin olduğu tabloyu aşağıya ekliyorum.
PALL Fon İçeriği

Rakip Fonlarla Karşılaştırma

    Fonun benzer şekilde Paladyum'a yatırım yapan diğer fonlarla son 3 yıllık getirisi bakımından karşılaştırıldığı grafiği aşağıya ekliyorum. Rakip fonların isimlerini merak edenler aşağıdaki yorum bölümünden ulaşırsa kendilerine bilgi verebilirim.Fon Getirisi

Fon Büyüklüğü

    Fonun ve diğer rakip fonların büyüklüklerine ait grafiği de ekleyip yazımı bitiriyorum. Tablodaki PPLT kodlu fonun dışındaki tüm fonların büyüklüğü milyon $ cinsinden, PPLT ise milyar $ olarak gösterilmiştir, karışıklık olmasın. Umarım okuyucular için faydalı bir yazı olmuştur. Sağlıcakla.
Fon Büyüklükleri

Paladyum Güncel Ons Fiyat

22.01.2024 tarihi itibariyle paladyum ons fiyatı 948 $ civarında. Aşağıda da grafiğini bulabilirsiniz.
Paladyum Fiyat Grafiği

Yorum Gönder