İletişim Formu

Temettü Fonu

her ay temettü ödeyen fon


Düzenli Temettü

    Ülkemizde genel olarak temettü veren hisse senetleri bunu yılda bir kere yapıyor oysa ABD borsalarında yılda dört kere temettü dağıtan (quarterly) hatta bunu her ay yapan fonlar (ETF) bile var. Durum böyle olunca da her ay temettü dağıtan fon finansal özgürlük yolunda herkesin dikkatini çekecek bir yatırım aracı olacaktır büyük ihtimalle (tabii ki temettü dağıtım oranı da önemli bizim için). O zaman karşınızda aylık temettü ödeyen fon; PEY.

Temettü Fonu

    Elinde bulunduran yatırımcılarına her ay temettü dağıtan fonumuzun tam ismi PEY Invesco Exchange-Traded Fund Trust - Invesco High Yield Equity Dividend Achievers ETF, yazının kalan kısmında fonun borsa kodu olan PEY'i kullanacağım. En son 20,9 $ fiyatından işlem gören PEY 09.12.2004 tarihinde Invesco Capital Management tarafından kurulmuş ve yönetiliyor. PEY' in içeriği genel olarak ABD borsalarındaki temettü veren çeşitli hisselerden oluşuyor. Fondaki oranına göre ilk 10 hisse;
fon dağılımı

PEY Teknik Detaylar

    İçerik olarak baktığımızda PEY genel olarak finans, sağlık, iletişim, endüstri, enerji, gayrimenkul ve teknoloji gibi sektörlerin büyüme (growth stocks) ve belirli ölçeklere göre incelendiğinde ucuz kalmış (değer yatırımı, value stocks) hisselerini bünyesinde bulundurmaya çalışıyor. Laf sırası gelmişken value stocks ve growth stocks konularına da bir başka yazımda değineceğimi belirtmek istiyorum. Fonumuza geri dönecek olursak, fonun yönetim gideri oranı (Expense Ratio) %0.52. Yurtdışı fonlarına yatırım yapmayı düşünenlerin ilgili fonun yönetim masraflarını iyi araştırması gerekiyor çünkü vergi, aracı kuruma ödenen komisyon ve fonun yönetim ücretleri sizin o fondan elde edeceğiniz geliri doğrudan etkileyen unsurlardır. PEY endeks olarak NASDAQ US Dividend Achievers 50 Index' ini takip ediyor.

Temettü Tarihçesi

    Aralık 2004 tarihinde temettü dağıtmaya başlayan PEY şu ana kadar 17 yıldan fazla süredir (toplam 208 ay) temettü dağıtımı yapmış ve bu 208 ayda dağıttığı temettülerin aylık ortalaması yaklaşık olarak 0,0478$. Son temettü dağıtımını 19.12.2022 de yapan PEY 0,11$ ödeme yaptı fon başına.Temettü oranını son 9 yılda arttırarak devam ettirmiş olan fon son 5 yılda temettü oranını %8.82 arttırmış.

Temettü Verimi

    Yıl bazında ödenen toplam temettü miktarının incelenebilmesi için aşağıdaki tabloya bakılabilir.
temettü dağıtımı
    Aylık olarak temettü geliri elde etmek isteyenler için nispeten ucuz fiyatlı bir fonu kısaca inceledim bu yazıda. Fon ile ilgili daha fazla detay isterseniz yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Sağlıcakla.

5 Yorumlar

  1. Bunu Türkiye'den nasıl alabiliriz? Hisse gibi alınmıyor sonuçta?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Midas'ta bu fon ve bu sitede yer alan diğer tüm fonlar bulunuyor. İşlem başına 1.5 dolar ücreti.

      Sil
  2. Merhaba. Bu fon ABD borsasında işlem gördüğü için aracı kurumunuzla görüşmeniz gerekebilir. Yatırım hesabınızın yurtdışı işlemlere açık olması gerekiyor işlem yapabilmeniz için. Tabi fonla alakalı kendi araştırmanızı da mutlaka yapmayı unutmayın. Sonuçta bu sitede yazanlar sadece finansal konularda genel kültür amaçlı paylaşımlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hocam,
      Sitedeki bilgiler için teşekkürler. Ziyaretçi sayınızı bilmiyorum ama midas'ın reklam vermek isteyeceği bir platform bence. İletişime geçmeniz iyi olabilir.

      Sil
  3. Merhaba. Siteyi beğendiyseniz ne mutlu bana. Elimden geldiği kadar detaylı yazılar yazmaya çalışıyorum. Midas ile ilgili henüz bir talep gelmedi fakat neden olmasın.

    YanıtlaSil