İletişim Formu

Yeşil Tahviller Ve Sürdürülebilirlik

Yeşil Tahviller
    Bugünkü yazımızın konusu özellikle çevreye duyarlı projelerin finanse edilmesi konusunda önemli bir araç olan yeşil tahviller. Çevre dostu projelerin hayata geçirilmesinde fon toplama amacıyla kullanılabilen yeşil tahviller yatırımcılara da sosyal sorumluluğu olan projelerde yer alma fırsatı sunuyor. Hızla büyüyen yeşil tahvil piyasası ve Amerika borsalarında işlem gören bir yeşil tahvil, iyi okumalar.


Yeşil Tahvil Nedir?

    Yeşil tahviller çevresel sürdürülebilirlik odaklı projelerin finanse edilmesi amacıyla özel olarak ihraç edilen yatırım araçlarıdır ve gelirleri genellikle sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, enerji verimliliğinin arttırılması, temiz enerjinin teşvik edilmesi veya su yönetiminin geliştirilmesi gibi çevresel anlamda olumlu etkiye sahip olması beklenen projelerin finanse edilmesinde kullanılır. Genellikle finans kuruluşları, şirketler veya devletler tarafından ihraç edilen yeşil tahviller sabit bir faiz oranına ve vadeye sahiptir fakat bu fonların amacına uygun bir şekilde kullanıldığının veya fonun ilgili olduğu projenin çevreye faydasının gerçekten doğru ölçülüp ölçülmediğinin raporlanması gerekebilir. Çevreye önem veren yatırımcılar arasında hızla yaygınlaşmaya başlayan yeşil tahviller yatırım portföyünü çeşitlendirmek isteyenler için farklı bir seçenek olabilir.

Yeşil Tahvillerin Hedef Kitlesi

    Özellikle çevreye duyarlı projelerin finansmanı için oluşturulan yeşil tahviller sabit getiriye sahip yatırım araçlarıdır. Çevresel anlamda sürdürülebilirliği teşviki veya iklim değişikliklerinin engellenmesine yönelik projeleri önemseyen yatırımcılar genellikle yeşil tahvillere daha çok ilgi göstermektedir. Ağırlıklı olarak yeşil tahvillere ilgi gösteren yatırımcı türleri şunlardır;
  • Sosyal Sorumlu Yatırımcılar
    Yatırımlarının finansal getirilerinin yanı sıra sosyal veya çevresel etkiyi de göz önünde bulunduran yatırımcılardır. Emeklilik fonları veya vakıflar bu grup yatırımcılara örnek olabilir.
  • Bireysel Yatırımcılar
    Çevre dostu projelerin finansmanına yardımcı olmak isteyen ve bu tür projelerin hayata geçmesi için gerekirse daha düşük getirilere razı olabilecek bireysel yatırımcılardır.
  • Kurumsal Yatırımcılar
    Yeşil iyileşmeyi yatırım stratejilerinin bir parçası haline getirmiş büyük banka, varlık yönetim firmaları veya sigorta şirketleri bu gruba girmektedir.
  • Devletler
    Bazen devletler de çevreye duyarlı projeleri finanse etmek için yeşil tahvil ihraç edebilir veya yeşil tahvillere yatırım yapabilir.

Yeşil Tahvil İlk Kez Ne Zaman İhraç Edildi?

    Avrupa Yatırım Bankası tarafından ilk kez 2007'de ihraç edilen yeşil tahvil 600 milyon tutarındaydı ve bu tahvilden elde edilen fonlar yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanıldı.

Yakın Zamanda Yapılan Büyük Yeşil Tahvil İhraçları

  1. Ekim 2020 tarihinde Çin hükümeti 4.3 milyar Dolar değerinde yeşil fon ihraç etti.       
  2. Çok uluslu bir İtalyan enerji firması olan Enel Eylül 2020'de 3,25 milyar Euro değerinde yeşil tahvil ihraç etti.
  3. Apple Şubat 2021'de 2.8 milyar Dolar değerinde yeşil tahvil ihraç etti.
  4. Fransa 2021 yılında 7 milyar Euro değerinde yeşil tahvil ihraç etti.
    Aşağıdaki tabloda 2021 yılı itibariyle yeşil tahvil piyasasının büyüklüğünü ve bu yeşil tahviller tarafından desteklenen projelerin çeşitlerini görebilirsiniz. Kaynak.
Yeşil Tahvil Piyasası
Yeşil Tahvillerin Desteklediği Projeler

Yeşil Tahvil Kârlı Bir Yatırım Aracı Mıdır?

    Kârlılığı ihraç eden kurumun (devletin veya şirketin) kredi derecesi, faiz oranı ve bunlara benzer bazı farklı değişkenlere bağlı olan yeşil tahviller son yıllarda pazar payı açısından önemli bir büyüklüğe ulaştı ve bu ivme ileride de devam edeceğe benziyor. Özellikle çevreye duyarlı projelerin finansmanına katılmak isteyen yatırımcılar bu tür tahvillerin ihraçlarını kaçırmak istemiyor. Genel anlamda değerlendirecek olursak bir yeşil tahvilin kârlılığı aşağıdaki değişkenlere bağıdır;
  1. Projenin Performansı: Finanse edilen projenin başarısı tahvilin kârlılığını da etkileyebilir. Eğer proje iyi bir performans göstermeyi başarırsa ihraççı da tahvili zamanında ve tam olarak ödeyebilir ve bu da tahvili elinde bulunduran yatırımcı için kârlılığa yol açar.
  2. Piyasa Talebi: Piyasanın yeşil tahvillere olan talebi kârlılığı etkileyebilir. Yeşil tahvillere talebin fazla olduğu zamanlarda tahvilin fiyatı yükselebilir ve bu da yatırımcı için hem daha az getiri hem de daha az kârlılık demektir.
  3. Kupon Oranı: İhraççının tahvil sahibine ödediği faizin oranına kupon oranı denilmektedir. Kupon oranı yüksek bir yeşil tahvil o tahvili elinde bulunduran yatırımcı için daha yüksek kârlılık demektir.
    Yazımın buraya kadar olan kısmında yeşil tahvilleri tanıtmaya çalıştım, buradan itibaren ABD borsalarında işlem gören ve yeşil tahvillere yatırım yapan bir borsa yatırım fonunu tanıtmaya çalışacağım.

VanEck Green Bond ETF

Fon Hakkında Bilgi

    Van Eck Associates Corporation tarafından oluşturulan VanEck Green Bond ETF bir borsa yatırım fonu ve fon küresel anlamda yeşil tahvillere yatırım yapıyor. Yani bu fonu alarak bir çok yeşil tahvile de aynı anda yatırım yapmış gibi oluyorsunuz. Fonun toplam büyüklüğü 75.4 milyon dolar. Fonun kodu GRNB. Fon hakkındaki kısa bilgiyi aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Fon Bilgisi

Fon İçeriği

    Fon 320'den fazla yeşil tahvile yatırım yapıyor ve fon içinde en fazla paya sahip ilk on tahvilin listesini aşağıya ekledim. Fon içeriğinin tamamına ulaşmak isteyenler buraya tıklayabilir.Fon İçeriği

Fon Varlık Dağılımı

    VanEck Green Bond ETF içerik olarak neredeyse tamamen yeşil tahvillerden oluşuyor. Fonun varlık dağılım tablosunu aşağıda görebilirsiniz.
Fon Varlık Dağılımı

Temettü Geçmişi

    2017 yılından beri aylık olarak (arada temettü dağıtmadığı aylar olmuş olabilir) temettü dağıtan fonun son 5 yıla ait yıllık temettü dağıtım oranını aşağıda görebilirsiniz.Temettü Geçmişi

Fon Getirisi

    
Fon Getirisi
    Yukarıdaki grafikte 
VanEck Green Bond ETF (GRNB) ile benzer içeriğe sahip diğer yeşil tahvil fonlarının son beş yıllık getirisini görüyorsunuz. Diğer fonların isimleri:
  1. PTSAX: PIMCO Total Return ESG Fund Inst.
  2. TSBIX: TIAA-CREF Core Impact Bond Fund Inst.
  3. NUBD: Nuveen ESG U.S. Aggregate Bomd ETF
  4. TGRNX: TIAA-CREF Green Bond Fund Inst.
  5. BGRN: iShares USD Green Bond ETF
    Yeşil tahvil konusunu merak edenler ve bu tahvillere yatırım yapmayı planlayanlar için hazırladığım bu bilgilendirme yazısını umarım beğenirsiniz. Konuyla alakalı merak ettikleriniz için aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla.

Yorum Gönder