İletişim Formu

Amazon Hisse

1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon.com Inc. (AMZN) tam bir teknoloji devi. Online alışveriş, cloud hizmetleri, yapay zeka, dijital yayınlar ve daha bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren Amazon uzun zamandır yatırımcıların da yakından takip ettiği bir şirket. İsterseniz Washington merkezli bu şirketi gelin daha yakından tanıyalım.

Amazon Ne zaman Kuruldu?

    16 Temmuz 1995 yılında bir online kitap satış sayfası olarak faaliyete başlayan Amazon, Jeff Bezos' un evinin garajında kurduğu küçük bir işletmeydi.
Amazon Ne Zaman Kuruldu
    Fotoğraf Amazon' un ilk kuruluş yılına ait, bilgisayarın üzerinde durduğu masayı Jeff Bezos' un evdeki kapılardan birini söküp 4 adet ahşap ayak takarak yaptığı söyleniyor (parasızlık neler yaptırıyor insana). Fakat daha ilk günden işlerin hızlı başlamasıyla birlikte şirketin merkezinin garaj değil 2 odalı bir ev olması gerektiğine karar veriliyor ve bir süre bu iki odalı ev bugün neredeyse dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon'a genel merkezlik yapıyor. Kuruluşunu takip eden ikinci ayda haftalık 20000 dolar gibi bir satış rakamına ulaşıp tüm Amerika kıtası haricinde 45 farklı ülkede de kitap satışına başlayan sitenin başarısı hem Jeff Bezos' u hem de kuruluş döneminde ona yardım eden diğer arkadaşlarını şaşkınlık içerisinde bırakıyor, öyle ki Jeff Bezos Amazon' u kurarken ihtiyaç duyduğu parayı temin edebilmek için aile üyelerine ve yakın arkadaşlarına 50000 dolar karşılığında Amazon'un %1 hissesini vermeyi teklif ediyor ve sadece 22 kişi bu teklifi kabul etmiş (kaynak). Jeff Bezos' dan o yıllarda Amazon' un yüzde birlik hissesini alan arkadaşlarının bugün her birinin elindeki hissenin değerinin 7 milyar dolar olduğu söyleniyor (teklifi kabul etmeyenler için kaçan balık büyük olmuş).
    Buraya kadar şirket olarak Amazon'dan bahsetmeye çalıştım, yazının devamında Amazon hissesine yönelik gelecek fiyat tahminleri ve bu tahminlere ait tabloları paylaşmaya çalışacağım.

Amazon Hisse

    Amazon hissesi getiri açısından değerlendirildiğinde kârlı bir yatırım aracı olarak görülüyor bazı uzmanlar tarafından. Konuyu daha somut delillerle ifade edebilmek açısından bazı finans sayfalarındaki Amazon hisse senedine yönelik tahmin tablolarını aşağıya eklemek istiyorum, tablolar hakkında daha detaylı bilgi isteyen okuyucular aşağıdaki yorumlar kısmından talepte bulunabilirler. 

Amazon Hisse Tahminleri

  Amazon Hisse    Yukarıdaki tablo incelendiğinde analistlerin önümüzdeki 12 ay içinde Amazon hissesi için 116 ile 230 $ arasında bir fiyat tahmininde bulunduğunu görüyoruz.
    Netteki bir diğer Amazon hissesi tahmin grafiğini de aşağıya bırakıyorum. Bu grafik de yine aynı şekilde analistlerin Amazon hisse fiyatına yönelik önümüzdeki 12 ayı kapsayan fiyat tahminlerini içeriyor. Tahminler bu sefer 80 ile 210 $ arasında bir fiyat öngörüyor Amazon hissesi için.Amazon Hisse    Üçüncü ve son tahmin grafiğini de (CNN Business Sitesine Ait) aşağıya bırakıyorum. Bu grafikte de 136 ile 230 $ arasında bir fiyat beklentisi olduğu görülüyor gelecek 12 aylık period içerisinde Amazon hissesi için.
Amazon Hisse
    Buraya kadar Amazon hissesi hakkındaki bazı fiyat tahminlerini paylaştıktan sonra son olarak aşağıda Amazon hissesinin hareketli ortalamalarını gösteren tabloyu ekliyorum. Yazının kalan kısmında Amazon'un geleceğe yönelik planlarına değineceğim.
Amazon Hisse
    Amazon hissesi şu anda yaklaşık olarak 127,96 $ fiyattan işlem görüyor ve yukarıdaki tabloda bulunan verileri de göz önünde bulundurduğumuzda hissenin 100 günlük hareketli ortalamasının altına indiği görülüyor. Biraz da Amazon'un en yeni projesinden ve yakın tarihte girdiği (veya girmeyi planladığı) sektörlerden bahsetmek istiyorum.

Amazon Kuiper Projesi

    Kısaca bahsedecek olursak Project Kuiper, Elon Musk'un Starlink girişimine benzer şekilde uydu iletimi yoluyla internet hizmetleri sunmayı amaçlayan bir Amazon oluşumu. Amazon Kuiper Projesi dünya genelinde bir kapsama alanı hedefleyerek yetersiz hizmet alan veya hizmet almayan topluluklara internet erişimi sağlayabilecek - ve bu toplulukların sayısı düşündüğünüzden daha fazla. Bugün bile tahminler, dünya çapında şaşırtıcı bir şekilde her 3 kişiden 1'inin interneti hiç kullanmadığını gösteriyor.     Tesla' nın  SpaceX Starlink projesine karşılık olarak aynı sektöre hızlı bir giriş yapan Amazon, Kuiper Projesi kapsamında 3236 adet uyduyu yörüngeye yerleştirmeye hazırlanıyor. Yaklaşık olarak 10 milyar dolar gibi bir bütçenin ayrıldığı Amazon Kuiper Projesi dahilinde ilk uydu geçtiğimiz hafta uzaya gönderildi bile.
Amazon Hisse
    SpaceX' in en yetkili isimlerinden olan Gwynne Shotwell' in bir röportajında uydu internet sektörünün dünya genelinde tahmini olarak 1 trilyon dolar gibi bir büyüklüğünün olduğunu belirtmesi (kaynak) Amazon hissesi yatırımcılarının iştahını kabartmaya yetmiştir diye tahmin ediyorum. Proje ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
    Amazon' un yakın tarihte girdiği veya girmeyi planladığı diğer iş modellerinin listesini de aşağıya ekleyerek şimdilik yazıyı burada bitiriyorum.
  1. İlaç Sektörü (Dağıtım)
  2. Küçük İşletmelere Yönelik Kredi Desteği
  3. Lojistik
  4. Online Gıda Satışı
  5. Yeni Online Ödeme Sistemlerinin Geliştirilmesi
  6. Sigorta Sektörü
  7. Seçkin Müşterilere Yönelik Moda Ürünlerinin Satışı
  8. Akıllı Ev Teknolojileri
  9. Oyun ve Müzik Sektörü
  10. El İşi Ürünlerin Satışı - Pazarlanmasına Yönelik Yeni Bir Mecra

Yorum Gönder