İletişim Formu

Petrole Nasıl Yatırım Yapılır?

ABD Enerji Hisseleri
    Enerji sektörü ABD ekonomisinin güçlü kollarından biri olmakla birlikte bir çok yatırım fırsatını da beraberinde getirmektedir. Özellikle sektörün önemli bileşenlerinden biri olan petrol hisseleri daima yatırımcıların dikkatini çekmiştir. Bu yazıda sektördeki petrol şirketleri, borsadaki petrol hisseleri, petrol şirketleri hisse senetleri ve petrol yatırımının geleceği ile ilgili birkaç notu paylaşacağım. İyi okumalar.


Petrole Yatırım Nasıl Yapılır?

    Bu sektörle ilgilenen ve bu sektöre yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aklındaki en önemli sorulardan bir tanesi de kuşkusuz petrole yatırım nasıl yapılır? sorusudur. Aşağıda bu sorunun yanıtlarından bazılarını özet olarak sıralamaya çalıştım.

Borsa Yatırım Fonları

    Portföylerine petrol sektörünü de katmak isteyen bireyler bu sektördeki şirketlerin hisselerine yatırım yapan fonları alarak dolaylı yoldan petrol sektörüne de yatırım yapmış olacaklardır. Aşağıda ABD enerji piyasasına veya ABD petrol şirketlerine yatırım yapan (kısmen veya tamamen) borsa yatırım fonlarının (Exchange Traded Funds- ETF) bazılarını bulabilirsiniz.

  • SPDR® Kensho Clean Power ETF
  • iShares Global Energy ETF
  • Energy Select Sector SPDR® Fund ETF
  • USCF Midstream Energy Income Fund ETF
  • iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF
  • iShares U.S. Oil Equipment & Services ETF
  • VanEck Oil Services ETF
  • First Trust Nasdaq Oil & Gas ETF
  • First Trust Natural Gas ETF
  • First Trust North American Energy Infrastructure Fund ETF

Petrol Şirketleri Hisse Senetleri

    Petrol sektörüne doğrudan yatırım yapmak isteyen yatırımcıların seçebileceği en kolay yöntemlerden biri de petrol şirketleri hisse senetleridir. Petrol arama, petrol üretimi veya petrol rafinerisi alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerini alarak bu sektöre yatırım yapmış olursunuz. Bu hisselerin değeri söz konusu şirketin performansı veya petrol fiyatları ile ilişki içerisindedir. Aşağıda borsada işlem gören bazı ABD petrol şirketi hisse senetlerini bulabilirsiniz.
  • Weatherford International plc
  • Riley Exploration Permian, Inc.
  • Archrock, Inc.
  • Valero Energy Corporation
  • Oil States International, Inc.
  • Permian Resources Corporation

Petrol Opsiyonları

    Bu tür konularda deneyimlerine güvenen yatırımcılar vadeli işlem veya opsiyon sözleşmelerinden faydalanarak da petrol sektörüne yatırım yapabilirler. Ancak vadeli işlemler ve opsiyon borsalarında yapılacak işlemler oldukça deneyim isteyen süreçlerdir ve hem karmaşık hem de yüksek risk barındıran işlemlerdir.
    Yukarıda kısaca petrol yatırımı ve bazı ABD enerji hisseleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Yazının devamında bugün sizlere tanıtmak istediğim Evolution Petroleum Corporation şirketinden ve şirketin hissesinden bahsedeceğim.

Evolution Petroleum Corporation

    Evolution Petroleum Corporation ABD'nin Texas, Wyoming, Louisiana ve Kuzey Dakota eyaletlerinde petrol ve gaz rezervlerinin tespit edilmesi, petrol üretimi ve petrol üretim tesislerinin işletilmesi gibi alanlarda faaliyet gösteren bir şirket ve borsada EPM koduyla işlem görüyor. Şirketin faaliyet alanını daha da detaylı olarak anlatacak olursak şirket E&P (Exploration and Production) sektöründe iş yapan firmalarla ortaklık yapıyor. E&P sektörü bir petrol (veya gaz) rezervinin tespit edildikten sonra petrol kuyusunun kurularak hammaddenin çıkartılması işini yapan firmaların bulunduğu sektör ve Evolution Petroleum Corporation şirketi de E&P sektöründe iş yapan şirketlerin petrol kuyularını kurabilmeleri için onlar adına olası rezerv sahaları satın alıp onlarla işin başından itibaren ortak oluyor. Yani petrol sahası Evolution Petroleum Corporation'dan petrolü çıkarmak E&P şirketinden. Diğer birçok ABD enerji şirketi gibi EPM' de petrol yatırımı yapmak isteyenlerin ve özellikle bu yatırımlarından temettü geliri de elde etmek isteyenlerin incelemesi gereken bir şirket olabilir. Houston merkezli olan şirket 2003 yılında kurulmuş ve tahmini piyasa değeri 214 milyon dolar.

Hisse Hakkında

    Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi hisse son beş yılda %28 oranında değer kaybetmiş.
Evolution Petroleum Corporation Hakkında

Temettü Geçmişi

Evolution Petroleum Corporation Temettü Geçmişi
    ABD borsalarındaki petrol şirketleri hisse senetlerinin temettü dağıtım ortalaması (son 4 yıllık) %4.48 olurken EPM için bu ortalama %6.64, yani diğerlerinden daha çok temettü dağıtmış bir şirket. Şirketin Nisan 2023 sunumuna ait bir sayfayı aşağıda görebilirsiniz, söz konusu sunumun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Temettü Politikası

Hisse Getiri Karşılaştırma

    Hissenin son beş yıllık getirisini sektördeki diğer ABD enerji hisseleri (benzer faaliyet alanlarına sahip) ile karşılaştırdığımızda aşağıdaki grafik ortaya çıkıyor.
Hisse Getiri Karşılaştırma
    Merak edenler için diğer petrol şirketleri;
  1. ALVOF: Alvopetro Energy Ltd.
  2. GTE: Gran Tierra Energy Inc.
  3. BNEFF: Bonterra Energy Corp.
  4. IPOOF: InPlay Oil Corp.
  5. AMPY: Amplify Energy Corp.
    Petrol yatırımı konusunda özet bir yazı yazmaya çalıştım, işinize yaramasını umuyorum. Çok geniş bir pazar olan ABD enerji hisseleri piyasası ve bu piyasada işlem gören petrol şirketlerinden biri olan Evolution Petroleum Corporation hakkında merak ettiğiniz farklı bir konu olursa aşağıdaki yorumlar kısmından ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder