İletişim Formu

Dow Jones Yatırım Fonu

 

King
    Söz konusu para olduğu için insan hep en iyisine yatırım yapmak istiyor. Öyle bir şirket olsun ki sektörün en büyüğü, en köklüsü, en kârlısı, en güçlüsü vs. Yatırım yaptığımız şirketin her alanda en iyi olmasını isteriz ki bu da gayet normal bir istektir, zaten neden daha azıyla yetinelim? Peki bunca farklı sektör içinde en büyükleri bulup her birine ayrı ayrı yatırım yapmak mümkün mü? Çok paranız varsa evet, peki ya yoksa? O zaman yardımımıza fonlar yetişiyor. Bugün sektörün en büyüklerine yatırım yapan bir fonu tanıtmak istiyorum size. İyi okumalar.


ABD Borsalarında İşletmeler Nasıl Sınıflandırılır?

Büyüklüklerine Göre Şirketler

      Büyük şirketlere yatırım yapmadan önce onların nasıl sınıflandırıldığını anlamamız gerekiyor. ABD piyasalarında da tıpkı bizdeki BIST30, BIST50 veya BIST100 gibi bir sınıflandırma mevcut.  Çok temel düzeyde açıklayacak olursak ABD borsalarında şirketler (ve dolaylı olarak hisseler) büyüklüklerine göre şu şekilde sınıflandırılıyor
  • Small Cap Stocks denilen hisseler piyasa değeri 250 milyon $ ile 2 milyar $ arasında olan şirketlerin hisselerini kapsamaktadır.
  • Mid Cap Stocks ise piyasa değeri 2 milyar $ ile 10 milyar $ arasındaki şirketlerin hisseleri için kullanılıyor.
  • Large Cap Stocks diye adlandırılan hisseler piyasa değeri 10 milyar $ ile 200 milyar $ arasında olan şirketlere ait.
  • Mega Cap Stocks ise piyasa değeri 200 milyar $'dan fazla olan şirketlerin hisseleri için kullanılıyor, yani piyasanın en büyükleri.
        Buna çok benzer bir sınıflandırma fonlar (ETF) için de geçerli. ETF çeşitleri ve sınıflandırmaları hakkında detaylı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz.

Büyük Şirketlere Yatırımın Faydaları

    Neden büyük şirketlere ortak olmalıyız? Belki de ilk önce bu soruya cevap aramak lazım. Yatırımcıların bir çoğu büyüme aşamasındaki küçük şirketlere yatırım yapmayı daha kârlı bulsa da aslında büyük sermayelere sahip şirketler ve onların hisseleri uzun dönemde daha yüksek getiriler sağlayabiliyor, yeter ki şirketin karakterini anlamaya çalışıp ona göre adımlarımızı atalım. Örneğin şirketin kriz ortamlarında nasıl hareket ettiğini bilmek, ne tür ar-ge çalışmaları yürüttüğünü takip etmek veya kimlerle ortaklık yaptığını izlemek bize o şirket hakkında önemli ipuçları verecektir.
    Peki bu durum büyük şirketlerde nasıl? Uzun yıllardır sektörde olan veya sektörün yaratıcısı olan şirketler (Örn: Tesla) artık oturmuş bir yönetime, stabil ortaklık yapılarına veya uzun bir ar-ge geçmişine sahip oldukları için diğer küçük sermayeli şirketler kadar oynak hisse fiyatlarına sahip olmuyorlar, bu da yatırımcının kendini daha rahat hissetmesine neden oluyor. Ayrıca diğerlerine göre daha güvenilir kâr akışlarına sahip olmaları da onları daha güvenilir kılıyor. Bütün bu saydığım sebeplerden ötürü dev şirketlerin hisse senetleri uzun vadede daha iyi performans sergiliyor genel olarak. Ayrıca köklü şirketlerin genellikle temettü verme eğiliminde olmaları onları yatırımcılar açısından daha cazip hale getiriyor ve temettü yatırımcıları da daha kemikleşmiş bir yatırımcı grubu olduğu için kriz ortamlarında hemen şirketlerini terk etmeyerek şirket hissesini volatiliteden koruyorlar.
        Buraya kadar büyük şirketlere yatırım yapmanın faydalarından bahsettim fakat en başta da belirttiğim bir durum var ki o da her şirkete ayrı ayrı yatırım yapmanın biraz zor olması. Peki bu işi bizim yerimize yapan fonlardan faydalansak?

Kimler Büyük Sermayeli Fonlara Yatırım Yapmalı?

        Büyük sermayeye sahip fonlara yatırım yapmalı mıyız? Bu sorunun cevabı aslında yatırımcının kendi hedefleriyle alakalı olarak değişebiliyor. Eğer aşağıdaki maddeler sizin yatırım anlayışınıza uyuyorsa ve hedeflerinizle tutarlıysa büyük sermayeli fonlara yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
  1. Eğer servetinizi uzun vadede oluşturmak istiyorsanız büyük sermayeli fonlara yatırım yapabilirsiniz.
  2. Yatırım anlayışınız riskten olabildiğince uzak kalmak üzerine kuruluysa genellikle daha az volatiliteye sahip olmalarından dolayı büyük şirketler ve dolayısıyla onlara yatırım yapan fonlar sizin için cazip bir seçenek olabilir.
  3. Büyük sermayeli fonlar ağırlıklı olarak farklı sektörlerdeki büyük şirketlere yatırım yapmayı tercih ettiği için yatırımını çeşitlendirmek isteyenler açısından bu fonlar uygun olabilir. Zira bir sektör size zarar ettirmeye başlarsa fon bünyesindeki diğer bir sektör bu zararın bir nebze düşmesine yardımcı olabilir.
  4. Özellikle kısa vadede düşük getiri sağlaması fakat daha az riskli olması sebebiyle yatırım yapmaya yeni başlayanlar için büyük sermayeli fonlar uygun bir seçenek olabilir.
        Buraya kadar ABD borsalarında işletmeler nasıl sınıflandırılır?, büyük sermayeli fonlara yatırım yapmanın faydaları nelerdir? ve neden büyük şirketlere yatırım yapmalıyız? sorularına cevap vermeye çalıştım. Yazımın bundan sonraki kısmında kısaca bu yazının konusu olan fondan bahsedeceğim.

Fon Hakkında

Fon Tanımı

        Charles Schwab Investment Management, Inc. tarafından 3 Kasım 2009 tarihinde oluşturulan fonun tam adı Schwab U.S. Large-Cap ETF ve SCHX koduyla işlem görüyor borsada. Fonun anlık fiyatı ise 48,29 $. Ağırlıklı olarak büyük sermayeli şirketlerin hisselerine yatırım yapan fonun AUM (Assets Under Management) değeri yaklaşık olarak 31 milyar dolar.
        Fon ağırlıklı olarak;
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Finans
  • İletişim
  • Enerji
  • Gayrimenkul
            sektörlerindeki şirketlere yatırım yapıyor.

Kısaca Fon İçeriği

Fon içerik olarak yüzlerce farklı hisseyi bünyesinde barındırıyor fakat ilk 10 şu şekilde;
Fon Dağılımı
        Listeden de anlaşılacağı üzere fonun yatırım yaptığı şirketlerin çoğunluğu sektörünün devleri arasında.       

Temettü Geçmişi

        2010 yılından beri genellikle 3 ayda bir temettü dağıtan fonun temettü geçmişi şu şekilde;
Yıllara Göre Ödenen Temettü Miktarı

Rakiplerle Karşılaştırma

    Fonu benzer içeriğe sahip diğer rakipleriyle AUM değerleri ve getiri açısından karşılaştıracak olursak;
fon karşılaştırma
        Benzer fonlara kıyasla oldukça yüksek bir sermayesi var fonun, yaklaşık 31 milyar dolar. Son 5 yıllık getiri açısından karşılaştıracak olursak durum aşağıdaki gibi;Rakip Fonlarla Getiri Açısından Karşılaştırma

52 Hafta En Yüksek - En Düşük Fiyatlar

52 Haftalık Değişim
        Büyük şirketlere tek seferde yatırım yapmayı planlayanlara yardımcı olması açısından kaleme aldığım bu yazımı umarım beğenirsiniz. Soru veya önerileriniz için aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Sağlıcakla.

Yorum Gönder