İletişim Formu

Birden Fazla Fona Aynı Anda Yatırım Yapmak

 

yatırım fonu


     Genel olarak fonlar bünyelerinde belirli varlıkları bulunduruyorlar ve eğer fon çeşitli varlıklara yatırım yapmayı hedeflemiyorsa içerik olarak sınırlı bir alana yöneliyor. Peki, ya aldığınız fon aynı anda enerji, endüstri, finans, gayrimenkul, sağlık, altyapı, hammadde ve eurobond yatırımı yapıyorsa? Fon hakkında bilgi vermeden önce neden sadece tek bir varlık çeşidine yatırım yapmamalıyız ondan bahsedeceğim. Buyurun başlayalım. İyi okumalar.

Asla Tüm Yumurtaları Aynı Sepete Koyma

    Yatırım yaparken en düşük riskle en fazla getiriyi elde etmek istiyorsanız aklınızda bulunması gereken ilk şey "çeşitlilik" olmalıdır. Portföyünüz ne kadar farklı alanda yatırıma sahip olursa olası ters rüzgarlardan etkilenme ihtimaliniz de o derece düşük olacaktır. Tek bir alanda yatırım yapmanın bize ne tür maddi zararlar doğurabileceğini gelin gerçek hayattan bir kaç örnekle canlandıralım.
hisse çöküş

 META'nın Başına Gelenler

    Yukarıdaki grafik S&P 500 ve Meta'nın (eski adıyla Facebook) son 3 yıllık price return yani fiyat getirisi grafiği. Price return yatırımınızın temettü, faiz vb. gibi getirilerden bağımsız olarak sadece kendi değer değişikliği sonucu elde ettiğiniz kazancı (veya zararı) temsil eder. Kırmızı daire ile işaretlediğim yerde META bir günde piyasa değerinden tam 232 milyar dolar kaybetti. Sadece 1 günde. O tarihte peş peşe 5 gündür fiyatı yükselen hissenin çakılmasına sebep zayıf görünümlü bir mali rapor oldu. Şirketin günlük Facebook kullanım oranlarının düştüğünü belirtmesiyle iyice kafası karışan hissedarların oluşturduğu panik havası hissenin neredeyse bir kaç günde %25 düşmesine sebep oldu. Bir başka örnekle durumun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak istiyorum.

Temerrüde Düşme Riski

    Kupon ödemeleri sayesinde kendilerine pasif gelir elde etmek isteyenlerin en çok başvurduğu yatırım araçlarından biri de eurobond olmaktadır çoğu kez. Nispeten düşük risk ve garanti kazanç algısı yatırımcıların bu alanda yoğunlaşmasına sebep olur. Peki ya yatırım yaptığınız ülke temerrüde düşerse? Fazla değil bundan 8 ay kadar bir süre önce Rusya'nın temerrüde düştüğünü biliyor muydunuz? O dönemki yaptırımlar sonucunda zor zamanlar geçiren Rusya ekonomisi tarihinde 1918'den beri ilk kez vadesi 27 Mayıs olan tahmini 100 milyon dolar değerinde iki eurobondun kupon ödemesi için temerrüt ilan etti. Konuyla alakalı olarak RIA Novosti ajansına bilgi veren ekonomi bakanı Anton Siluanov yabancı yatırımcıların belki paralarını alamayabileceklerini belirtti. Bu ve buna benzer değer kayıplarının (farklı oranlarda olabilir) veya temerrüde düşme olaylarının geçmişte bir çok örneği var. Tesla ve Apple gibi sektör devlerinin bile tarihlerinde benzer düşüşler yaşanmıştır. Sözün kısası örnekle belirttiğim durumların başımıza gelmemesi için yatırımlarımızı çeşitlendirmeyi mutlaka benimsememiz gerekiyor. Peki portföyümüze eklemek istediğimiz her hisse, emtia, eurobond vb. için ayrı ayrı alım mı yapacağız? Eğer böyle bir şey için ayıracak yeteri kadar paranız yoksa işte burada yardımımıza fonlar koşuyor. Fonların amaçları ve çeşitleri gibi konuları detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Yazımın bu kısmında itibaren fon hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Fonlara Yatırım Yapan Bir Fon

    Aktif olarak yönetilen fonun adı SPDR® SSGA Multi-Asset Real Return ETF ve State Street Global Advisors, Inc. tarafından yönetiliyor, borsa işlem kodu ise RLY. Nisan 2012 tarihinde kurulan fonu yöneten State Street Global Advisors'ın 57 farklı ülkeden 2100 üzerinde kurumsal müşterisi var ve şirketin yönettiği varlıkların toplam değeri 3.2 trilyon dolar. Fon bünyesinde bulunan (30.01.2023 itibariyle) ilk 10 varlığa ait tabloyu aşağıya ekliyorum.
fon içeriği
        Görüleceğe üzere fon varlıklarının neredeyse %99'luk kısmını yine başka fonlar oluşturuyor. Tabloda yazan fonlarla alakalı merak ettiklerinizi yorumlar kısmından sorabilirsiniz fakat genel içerik olarak zaten yazının başında belirttim.

Fon Temettü Geçmişi

    Üç ayda bir temettü dağıtan fon ilk temettüsünü 2013 yılında vermiş. Yıllara göre dağıtılan temettü miktarını aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.
temettü ödemeleri

Rakip Fonlar Ne Yapmış?

    Aşağıya fonun ve benzer içeriklere sahip diğer 5 fonun son 3 yıllık fiyat getirisi grafiğini ekliyorum. Ayrıca merak edenler için rakip fonların isimlerini de grafik altında listeledim.
fon getirileri
  •     HYMAX Lord Abbett High Income Municipal Bond Fund A
  •     MMUFX MFS Utilities Fund A
  •     VMNIX Vanguard Market Neutral Fund Inst
  •     FCGSX Fidelity® Series Growth Company Fund Other
  •     PSMC Invesco Conservative Multi-Asset Allocation ETF

    Kapanış Fiyatları

    Söz konusu fonun ve rakiplerinin son bir yıllık tepe-dip rakamları;
fon değişim
    Grafik ve tablolarla detaylı bilgi vermeye çalıştığım fonla ilgili yazımı şimdilik sonlandırıyorum. Siz de mutlaka kendi araştırmalarınızı yaptıktan sonra yatırım kararı almalısınız. Eksik veya hatalı olduğunu düşündüğünüz verilerle alakalı olarak yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Yorum Gönder