İletişim Formu

Amazon'a Küçük Bir Bakış - Son Çeyrek Raporu

 



    Piyasaların kapanmasıyla birlikte 4. çeyrek finansal verilerini açıklayacak olan Amazon'da işler nasıl gidiyor onu inceliyoruz. İyi okumalar.

Amazon'da Durumlar

    Seans bitişiyle birlikte açıklanacak olan Amazon 4. çeyrek mali raporları hissedarlar açısından büyük öneme sahip. Mevcut resesyon endişeleri yüzünden e-ticaret sektöründeki baskının sonuçlarını ve dolaylı olarak gelirlerin bu durumdan nasıl etkileneceğini öğrenmeyi merakla bekleyen yatırımcılar e-ticaret gelirlerinin yanı sıra Amazon'un bulut platformu AWS'nin (Amazon Web Services) geleceği, karlılık oranı ve büyüme profili gibi soruların yanıtlarını da dört gözle bekliyor. AWS Amazon tarafından kurulan bir bulut platformu ve reklam-pazarlama, havacılık-uydu, tarım, otomotiv, eğitim, finansal hizmetler vb. alanlarda faaliyet gösteren şirketlere kendilerini geliştirme, maliyetlerini azaltma veya ürün geliştirme gibi konularda destek sağlıyor.

Kârlılık

    
    Şirketin faaliyet kârlarını yukarıdaki grafikte görebiliyoruz. Bir alt başlıkta bahsedecek olduğum özellikle Uluslararası ve sonrasında da Kuzey Amerika kalemlerinde bir süredir zarar edildiği söylenebilir. AWS kaleminde de bir alt başlıkta belirttiğim sebeplerden ötürü muhtemelen gelir kaybı yaşanabileceğini düşünürsek Amazon' un 4. çeyrek finansal verilerinde kârlılık anlamında bir düşüş görülmesi muhtemel. Ayrıca Amazon'un elinde bulundurduğu 158 milyon adet Rivian Automotive hissesinin son dönemde büyük oranda düşüş yaşaması şirket kârına negatif etki edebilir. Amazon'un bu düşüş sebebiyle net gelirinden kaybettiği paranın yaklaşık olarak 2,33 milyar $ olduğu söyleniyor. Amazon'un AWS ile içinde olduğu cloud sektöründe başka kimlerin bulunduğunu ve sektörün ne denli büyük işler yaptığını görmeniz açısından aşağıya bir grafik ekliyorum. 12 aylık toplam gelire dikkat.

Büyüme

    Amazon'un gelirlerinin yaklaşık son 10 yılda neredeyse %600 arttığını düşünürsek yöneticilerin çok iyi iş çıkardığı ortada. Aşağıdaki grafikte yıllara göre artan geliri daha iyi görebiliyoruz.
    Şirket yöneticilerinin hakkını vermek lazım fakat global ölçekte süregelen durgunluk beklentisi ve bireylerin harcamalarında yaptıkları kesintiler hızla devam eden büyümenin yakın gelecekte yavaşlayabileceğine işaret ediyor. Amazon'un gelirlerini 3 başlık altında topladığını düşünürsek bu kalemlerde ortaya çıkabilecek bir düşme de dolaylı olarak şirketin büyümesine etki edecektir.
  • Kuzey Amerika
  • Uluslararası
  • AWS
    Yukarıda belirttiğim üç başlık Amazon'un gelir kalemleri. İlk iki başlık internet satışlarından, ülke içinde ve dışındaki aboneliklerden elde edilen gelirlerden ibaret fakat bu iki başlığa ait gelirlerin artan resesyon endişeleri ve harcamalarda kesintiye gidilmesi gibi sebeplerden dolayı düşmesi olasılıklar dahilinde. Gün sonunda açıklanacak olan 4. çeyrek finansal verilerinde bu durumu daha detaylı olarak görebiliriz. Üçüncü başlık olan AWS' nin şirketin büyümesinde lokomotif rolü oynadığı söylenebilir fakat benzer bir iş yapan Microsoft (MSFT) Azure sisteminin küresel ölçekte işletmelerin harcamalarında (reklam, pazarlama, ürün geliştirme vb.) kesintiye gitmesi sebebiyle gelirlerinde düşüş olduğunu bildirdiğini düşünürsek AWS' nin de bu kalemle alakalı benzer bir açıklama yapması muhtemel.

Kapanış

     4. çeyrek özelinde baktığımızda Amazon'un gelirlerinde bir miktar düşüş yaşandığını belirtmesi özellikle de Rivian hisselerinin değer kaybından ortaya çıkan zarardan haberdar olmayan yatırımcılar için biraz sürpriz olacak. Özetle;
  • Amazon'un lokomotifi AWS büyümeye devam edecek gibi görünüyor fakat bu büyümenin hızı yavaşlayabilir.
  • 2022 enflasyonla ve yavaşlayan ekonomiyle başa çıkmak zorunda kalan şirket için zorlu bir yıl oldu.
  • Hissedarlar 4. çeyrek verilerinde görecekleri olası gelir düşüşlerine hazır olmalı.

Yorum Gönder