İletişim Formu

Ucuz Bir Teknoloji Hissesi

pixelworks
    Bu yazımda değer olarak pandemi sonrasında neredeyse son 20 yılının en düşük seviyesine gelmiş ve göreceli olarak ucuz kalmış bir teknoloji hissesinden bahsedeceğim. Teknoloji alanında faaliyet gösteren hissemizin adı Pixelworks, Inc., (PXLW). Pixelworks temel anlamda ev eğlence sistemleri, mobil iletişim, eğitim vb. birçok alanda yazılım ve yarı iletken teknolojileri geliştiren bir firma. Özellikle söz konusu sektörlerde görüntü işleme işlemcileri, mikroişlemciler, tümleşik devreler, dijital sinyal işleme ve yazılım teknolojileri geliştiren firmaın neredeyse 25 yıllık bir sektör geçmişi bulunuyor. Mart 2022 itibariyle dijital verilerin görsel gösterimi ile alakalı 334 adet patenti bulunan şirket ürünlerini ABD, Tayvan, Çin, Japonya ve Kore'de bulunan üretici ve distribütörler vasıtasıyla dağıtıyor. Şirketin ABD ve Kanada haricinde dünya genelinde 9 farklı lokasyonda ofisi bulunmakta. 1997 yılında kurulan şirketin merkezi Portland, Oregon'da bulunuyor.

Şirketin Faaliyet Alanları

Sinema

   En son geliştirdiği TrueCut teknolojisi sayesinde herhangi bir videoda bulunan titreme ve hareket bulanıklığı gibi kusurları ortadan kaldırmayı hedefleyen firma bu teknoloji sayesinde film yapımcılarının her sahnede görsel olarak çarpıcı hareketler oluşturmasına olanak sağlarken TrueCut teknolojisi ile oluşturulan görsellerin ister ev sineması sistemlerinde isterse de gerçek sinemalarda aynı kalitede izlenebilmesi amaçlanıyor. Yakın zamanda Avatar: The Way of Water filminde faydalanılan TrueCut teknolojisi izleyicilere görsel bir şölen sunulmasını sağlamış durumda. Yine benzer şekilde görüntü kalitesi arttırılarak (remaster) 2023 yılında yeniden sinemalarda gösterime girecek olan Titanic'de de TrueCut teknolojisinden faydalanılacak. Şirketin nihai hedefinin TrueCut teknolojisini sinema sektöründeki cihazlarda "premium" sınıfı temsil eden bir etiket haline getirmek olduğu belirtiliyor, tıpkı ses konusunda "Dolby" etiketine sahip cihazlarda olduğu gibi.


Mobil İletişim

    20 yıldan fazla süredir görüntü işleme çipleri üreten firma 6 yıldır da kendi mobil işlemcilerini üretmekte. Şirket en son geliştirdiği ve 2022 yılının başında duyurduğu 7. nesil görüntü işleme çipi X7 ile mobil iletişim alanında hem LCD hem de OLED ekranlarda FHD+ çözünürlük sınıfında 180Hz ve WQHD çözünürlük sınıfında da 144Hz tazeleme hızının önünü açmış ve özellikle mobil oyun sektöründe çok daha akıcı ve canlı grafiklerin yakalanmasına olanak sağlamıştır. Ultra-low Latency MotionEngine® Teknolojisini bünyesinde barındıran işlemci mobil oyunlarda düşük fps ve görüntü atlaması gibi sorunların önüne geçmeyi amaçlarken oyunların telefon işlemcisine bindirdiği yükü azaltarak pil tüketimini de düşürmeyi hedeflemektedir. İçinde bulunduğumuz Ocak ayının başında şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Honkong merkezli cep telefonu üreticisi Oneplus'ın OnePlus 11 modelinde de X7 işlemcisinden faydalanılacağı duyurulurken henüz ülkemizde satışı bulunmayan bir başka cep telefonu üreticisi Honor'un Honor 80 GT modelinde de şirketin X5 Plus görsel işlemcisinin kullanılacağı açıklandı. Apple ve Samsung' un benzer işleri yapan yazılım ve donanımları olsa da henüz tam anlamıyla Pixelworks' ün hedef kitlesine hitap edebilecek bir başka yazılım veya donanım üreticisi bulunmuyor piyasada ve bu da şirketin sektördeki elini güçlendiriyor.     

Projeksiyon Cihazları

    Görüntü işleme alanında hem yazılımsal hem de donanımsal olarak kendini kanıtlayan firma projeksiyon cihazı üretimi yapan firmalara işlemci ve yazılım desteği de sunuyor. Örnek olarak projeksiyon sektörünün lider firmalarından olan Epson'un birçok modelinde Pixelworks çipleri kullanılıyor. Pandemi dönemiyle birlikte tüm dünyanın eve kapanması sonucu özellikle projeksiyon cihazlarının yoğun olarak kullanıldığı eğitim ve finans sektöründe bir durgunluk oluşmuş olsa da insanların tekrar günlük yaşantılarına geri dönmesiyle birlikte projeksiyon cihazlarının satışında da tekrar eski günlere geri dönüleceği bekleniyor. Şirketin 2018 yılında projeksiyon cihazı sektöründen elde ettiği hasılat tahmini 60 milyon $. 

Finansal Görünüm

    217 çalışanı bulunan şirketin piyasa değeri 112 milyon $ civarında. Şirketin özet mali durumu için şunları söyleyebiliriz;
  • Şirketin son 12 aydaki ciro büyüme yüzdesi bir önceki 12 ayın ciro büyüme yüzdesiyle karşılaştırıldığında, yani "Revenue Growth (YOY) veya Revenue Year Over Year Growth Rate" durumuna bakıldığında sektör Revenue Growth ortalaması %16,89 iken şirketin ortalaması ise %45,04. 
  • Analistler şirketin gelecek iki yıldaki cirosunun son 1 yılın cirosuna göre (Revenue Forward Growth Rate%19,81 artacağını ön görüyor. Sektör için beklenti ise %12,28
hisse piyasa değeri
  • Yukarıdaki tabloda aynı sektörde benzer işleri yapan rakip firmaların piyasa değerlerini (market cap) ve toplam kurumsal değerlerini (enterprise value) görülüyor.
  • Yine aynı şirketlerin son 52 haftalık hisse fiyatları ile ilgili tabloyu da aşağıya ekliyorum.
kapanış rakamları
  • Son olarak bu şirketlerin temettü dağıtım oranlarına ait tabloyu paylaşıyorum fakat tabloda her hangi bir veri yok çünkü söz konusu şirketler temettü dağıtmıyor. Tabloda bulunan terimler hakkında bir başka yazıda bilgi vermeyi düşünüyorum.
temettü verimi
                Yazıda belki finansal anlamda görmek istediğiniz ama benim yazıya dahil etmediğim bilgiler bulunabilir. Yorumlar kısmından bu bilgileri talep edebilirsiniz. Her zaman dediğim gibi asla bu sitede verilen bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeyiniz. Bu sitedeki yazıların hiçbiri yatırım tavsiyesi olarak kabul edilmemelidir. Sizler de kendi araştırmalarınızı yapmalı ve profesyonel bir yatırım danışmanlığı kuruluşundan destek almalısınız.

Yorum Gönder