İletişim Formu

Temettü Tarihleri Nelerdir?

Temettü Tarihleri

    
    Yabancı borsalarda temettü hisselerine yatırım yapanlara hatırlatma amacıyla yazıyorum bu yazıyı. Bu yazıda temettü yatırımcılığı ile ilgili bilmeniz gereken temettü tarihleri nelerdir, temettü alabilmek için hangi tarihten önce hisseyi elinizde bulundurmalısınız gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Başlık olarak aşağıdaki sorulara elimden geldiği kadar basit cevaplar yazmaya çalışacağım.

  1. Dividend Declaration Date nedir?
  2. Ex-dividend veya Ex-dividend Date nedir?
  3. Date of Record veya Record Date nedir?
  4. Dividend Payment Date nedir?

Temettü Tarihleri

Dividend Declaration Date Nedir?

    ABD borsalarında şirketler temettü vereceğini yatırımcılarına bir basın bildirisiyle duyurur genellikle. Bu bildiride pay başına ne kadar temettü ödeneceği, hissenin hangi tarihe kadar elinizde bulunması gerektiği.. vb, konularda kısa bilgiler bulunur. Dividend Declaration Date temettünün duyurulduğu tarih anlamına gelmektedir. Aşağıya 2 tane örnek basın bildirisi ekliyorum.
Temettü tarihleri
    Magellan Aerospace şirketi bu bildiriyi 4 Mart tarihinde yayımlamış yani Dividend Declaration Date 4 Mart. Şirket pay başına 0.025 $ temettü ödeyeceğini ve bunun da quarterly dividend olduğunu belirtmiş. Quarterly Dividend şirketin 3 ayda bir temettü dağıttığı anlamına geliyor. TSX kodu Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nı (Kanada) temsil ediyor ve hissenin işlem kodu da MAL:CA. Aşağıdaki örnekte de şirketin 0.57 $ temettü dağıtacağını görüyoruz. Hisse NYSE (New York Stock Exchange) yani ABD borsasında işlem görüyor.
temettü tarihleri

Ex-Dividend Nedir?

    Temettüyü alabilmeniz için o tarihten (ex-dividend tarihi) önce hisseyi elinizde bulundurmanız gerekiyor yani ex-dividend tarihinden önce hisseyi almış olmalısınız. NOT: Ex-dividend date (ex-date veya ex-div) tarihinde veya bu tarihten sonra hisseyi alırsanız o döneme ait temettü ödemesini alamazsınız. Bu arada bir şirketin her temettü ödemesinde ex-dividend tarihi farklı olabilir ve ex-date günü hisse temettü miktarı kadar düşüş yaşayabilir.

Record Date Nedir?

    Record Date veya Date of Record şirketin kayıtlara bakıp kimlerin ex-date'den önce hisseyi aldığını kontrol ettiği tarih, yani temettü ödemesi almaya hak kazananların kontrol edildiği (kayıt altına alındığı) tarih.

Dividend Payment Date Nedir?

    Dividend Payment Date (veya Payable Date) ex-dividend tarihinden önce hisseyi elinde bulunduranlara temettü ödemesinin yapılacağı tarih, yani temettü ödeme günü anlamına gelmektedir.  

Yorum Gönder