İletişim Formu

Teknoloji Sektörü Hisse Fonu

 

    2022 yılı her ne kadar birçok teknoloji hissesi için zorlu geçmiş olsa da 2023 yılının başından Şubat ayına kadar devam eden süreçte endeksi ağırlıklı olarak teknoloji hisseleri taşıdı denilebilir. Özellikle Meta (META), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Nvidia (NVDA), Microsoft (MSFT) ve Alphabet (GOOGL) gibi hisseler endeksin yükselmesinde bir nevi lokomotif görevi gördü. Peki yükseliş trendi 2023 yılının kalanında da devam eder mi? Bunu bilmek neredeyse imkânsız ama yatırımcılara biraz fikir vermesi açısından bir kaç adet grafik paylaşmak istiyorum. İlk grafik Ocak ayı tarım dışı istihdam rakamlarıyla alakalı. İşgücü İstatistikleri Bürosu tarafından 3 Şubat'ta yayımlanan rapor beklentilerin çok üstünde bir tarım dışı istihdam rakamı çıkardı yatırımcıların karşısına. Öyle ki Mastercard Economics Institute Baş Ekonomisti Michelle Meyer söz konusu rapor için CNBC' ye "It was a phenomenal report" diyerek rapordaki rakamları beğendiğini belirtmiştir. Ayrıca söz konusu raporda işsizlik oranının beklentinin (%3,6) aksine %3.4 gelerek Mayıs 1969'dan beri görülen en düşük seviyede olduğu da açıklanmıştır.
ABD 2023 Ocak Ayı Tarım Dışı İstihdam Rakamları

    Bir diğer veri de Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yani Gross Domestic Product (GDP) ile ilgili. Analistler The Federal Reserve Bank of Atlanta'nın GDP hakkındaki yukarı yönlü revizyonunu (GDP' ın %0.7'den %2.5'e yükseleceği yönünde) 2023'ün ilk çeyreği için ekonomik göstergelerin güçlü olması şeklinde yorumluyor. Ayrıca Goldman Sachs' da resesyon beklentisini %35'den %25'e düşürdüğünü açıklamış durumda. Son olarak 2022 son çeyrek teknoloji sektörü kazanç grafiğini de aşağıya ekledikten sonra bugünün konusu olan teknoloji sektörü hisse fonunu tanıtmaya başlayacağım.
Teknoloji Sektörü Kazanç Grafiği
        Yukarıdaki veriler ışığında eğer siz de ABD borsalarının olası bir resesyondan zannedildiği kadar etkilenmeyeceğini düşünüyor ve bir teknoloji sektörü hisse fonuna yatırım yapmayı planlıyorsanız belki bu fon sizin hoşunuza gidebilir.

The Technology Select Sector SPDR ETF

Fon Hakkında

    State Street Global Advisors, Inc. tarafından kurulup yönetilen fonun işlem kodu XLK ve AUM (Assets Under Management) değeri 23.02.2023 itibariyle 40,79 milyar dolar. Assets Under Management fonun yönetimi altındaki varlıkların toplam değerini ifade etmek için kullanılıyor. Fon genel olarak ABD borsalarında işlem gören bilgi teknolojileri hisselerine yatırım yapıyor ve şu anda 136.09 $'dan işlem görmekte.

Fon İçeriği

    Fon bünyesindeki bazı hisselerin yüzdelik oranlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Tam liste için buraya bakabilirsiniz.
Fon Bünyesindeki Bazı Hisselerin Yüzdelik Oranları

Temettü Geçmişi   

Dolar Bazlı Yıllık Ödenen Temettü

Rakiplerle Karşılaştırma

Son 52 Hafta Karşılaştırma

    Fonun benzer içeriğe sahip diğer fonlarla kapanış rakamlarına göre karşılaştırıldığı grafiği aşağıya ekliyorum. Diğer fonların isimleri şu şekilde;
  1. iShares U.S. Technology ETF (IYW)
  2. Vanguard Information Technology ETF (VGT)
  3.  Fidelity Covington Trust - Fidelity MSCI Information Technology Index ETF (FTEC)
  4. First Trust Tech AlphaDEX ETF (FXL)
  5. iShares Trust - iShares Expanded Tech Sector ETF (IGM)Rakiplerle Karşılaştırma

Getiri Açısından Karşılaştırma

    Bir üst başlıktaki 5 fonla son 5 yılın getirilerinin karşılaştırıldığı grafiği aşağıda görebilirsiniz.Son 5 Yıl Getirileri

Büyüklük Açısından Karşılaştırma

    Fon büyüklüklerine ait grafiği de ekledikten sonra şimdilik yazıyı bitiriyorum. Finansal okuryazarlık konusunda umarım faydalı bir yazı olmuştur. Fonla ilgili bir şey sormak isterseniz aşağıdaki yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.
Fon Büyüklükleri (Milyar $)

Yorum Gönder