İletişim Formu

Sosyal Medya Platformlarına Nasıl Yatırım Yapılır?

Sosyal Medya

    2023'ün ilk aylarını geride bıraktığımız bu günlerde birçok yatırımcı ABD borsalarında yeni bir boğa piyasası oluştuğu zaman hangi hisselerin getirisinin yüksek olacağını merak etmeye başladı. Son yıllarda yatırımcıların sosyal medya hisselerine yoğun ilgi göstermeye başlamasıyla birlikte bu trendin 2023 yılında da devam etmesini bekleyenler var fakat burada akıllara şu soru geliyor, sosyal medya sektöründeki her şirket bu beklentiden aynı oranda nasibini alacak mı? Bu yazımda piyasadaki sosyal medya şirketlerine ayrı ayrı yatırım yapmakla uğraşmak istemeyenler için yazının devamında bahsedeceğim şirketleri aynı çatı altında toplayan bir fondan bahsedeceğim. İyi okumalar.

Sektördeki Şirketlerden Bazıları

Meta Platforms (META)

    Facebook hissesi almak isteyenler buyurun, bu yazımız biraz da sizi ilgilendiriyor. Sosyal medya sektöründeki en baskın oyunculardan biri olan META (eski adıyla Facebook) genellikle bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Durum böyle olunca da Facebook hissesi nereden alınır veya Facebook hissesi nasıl alınır soruları gelmeye başlıyor yatırımcıların aklına. Önceden Facebook olarak bildiğimiz şirket bu alanın en eskilerinden (Aslında Aralık 1995'de kurulan Classmates belki de bu sektörün ilklerinden fakat şu anda çok sığ bir sayfa olarak yayın hayatına devam ediyor) fakat META 2022 yılında yatırımcılarına baya zor zamanlar yaşattı. Öyle ki 2022 yılının Şubat ayında 221 $ civarında bir fiyatla borsada işlem gören hisse aynı yılın Kasım ayına gelindiğinde 88 $ gibi bir fiyata kadar geriledi ki bu da neredeyse %60'a yakın değer kaybı demek. Bugün 240 $ dan işlem gören hisse bir yıl önceki fiyatının (217 $) biraz yukarısında. Eğer siz de Facebook hissesi nasıl alabilirim diye düşünüyorsanız bugünkü incelediğimiz fon belki sizin işinizi görebilir.

Tencent Holdings Limited (TCEHY)

    1998 yılında kurulan Tencent Holdings Limited Çin kökenli bir şirket ve uluslararası düzeyde hizmet veriyor. Faaliyet alanları olarak çevrimiçi reklamcılık-müzik, bulut hizmetleri, oyun, eğlence ve fintech hizmetlerini sayabiliriz. Ayrıca televizyon programı ve film yapımcılığı gibi alanlarda da faaliyet gösteren firma bunların satışı, pazarlama, dağıtım ve reklam işlerini de yürütüyor. 108000'den fazla çalışanı bulunan firmanın piyasa değeri 453 milyar doların üzerinde. Tencent hisse senedi fiyatı şu anda Temmuz 2018 fiyatlarına yakın bir seviyede işlem görüyor (44,36 $).
Tencent Holding

Kakao (KRX: 035720)

    Yaklaşık 22 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Kakao Güney Kore'nin en ünlü anlık mesajlaşma programı olan KakaoTalk'un sahibi. Bugünkü haline 2014 yılında Daum Communications ile Kakao Corp'un birleşmesi sonucu gelen şirketin o dönemki ismi Daum Kakao idi. 2015 yılında ise şirketin ismi Kakao olarak değişti. Bir diğer ünlü uygulaması "Talk" olan şirketin verilerine göre dünya çapında 50 milyon, Kore'de ise 43 milyondan fazla Talk kullanıcısı var.
KakaoTalk
    

    Yukarıdaki 3 hisse bu yazıda bahsedeceğim fonun içinde bulunuyor ve hatta tanıdık birçok sosyal platform hissesi de bu fonun içinde var. Dilerseniz biraz da fondan bahsedelim.

Global X Social Media Index ETF - SOCL        

     14 Kasım 2011'de Global X Management Company LLC tarafından kurulan fon küresel çapta sosyal medya, eğlence, iletişim, çevrimiçi hizmetler vb. sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine yatırım yapıyor. Fonun AUM değeri 14.02.2023 itibariyle 150 milyon $ civarında. Diğer yazılarımda da bahsettim fakat ilk kez bloğumu ziyaret edenler için bir kez daha açıklayayım. AUM ne demek? diye soracak olursanız AUM - yani Assets Under Management fonun yönettiği varlıkların toplam piyasa değerini belirtirken kullanılan bir kısaltma. Fonun borsa işlem kodu SOCL ve anlık fiyatı 36 $ civarında.

Fon Varlıkları

        Fon bünyesindeki şirketlerden bazılarını aşağıya ekledim, görüldüğü üzere birçoğu hepimizin tanıdığı sosyal medya şirketleri. Listenin tamamına ulaşmak isteyenler buraya tıklayabilir.
  • Tencent Holdings Ltd. 
  • Meta Platforms Inc. (Facebook)
  • Kakao Corp. 
  • Baidu Inc. 
  • Spotify Technology 
  • Snap Inc. 
  • Alphabet Inc. (Google)
  • Pinterest Inc.

Benzer İçeriğe Sahip Fonlar ve Büyüklükleri

        Aşağıdaki grafikte içerik olarak bu fona benzeyen diğer bazı fonların AUM değerlerini (milyon dolar) belirttim. Görüldüğü üzere SOCL fonunun AUM değeri diğer bütün fonlardan fazla.
Sosyal Medya Fonları (ETF)

Rakipler ve Fiyat Getirileri

        SOCL ve diğer rakip fonların son 3 yıllık price return yani fiyat getirisi bilgilerini aşağıdaki grafikte sunuyorum. Price return nedir? diye merak edenler için Price Return yatırım yaptığınız enstrümanın faiz veya temettü gibi getirilerden arındırılarak yalnızca kendi değer değişikliği sonucunda elde edilen kârı (veya zararı) belirtmek için kullanılır.
Merak edenler için rakip fonların kısaltmalarının açılımlarını aşağıda belirtiyorum.
  • MicroSectors FANG+ ETNs
  • Innovation Shares NextGen Protocol ETF
  • Franklin Exponential Data ETF
  •  iShares U.S. ETF Trust - iShares Evolved U.S. Technology ETF
  • First Trust Expanded Technology ETF

52 Hafta En Yüksek - En Düşük Fiyatlar

Sosyal Medya Fonları 52 Haftalık Değişim

Kapanış

        Kimileri için bağımlılık veya zaman tuzağı olarak nitelendirilse de günümüz dünyasında sosyal medyanın insan hayatında çok büyük bir yer kapladığı yadsınamaz bir gerçek. Dünya nüfusu ve sosyal medya kullanım oranıyla alakalı şu resmi gördükten sonra sizlerin de sektörle alakalı olarak aklında bir şeyler oluşacağını düşünüyorum.
Dünya Nüfusu ve Sosyal Medya Kullanım Oranı
          Sağlıcakla.

Yorum Gönder