İletişim Formu

Finansal Özgürlük ve Pasif Gelir Olarak Temettü Yatırımı

Temettü Emekliliği
    Finansal özgürlük için neden temettü yatırımına ihtiyacınız var? Temettüyü şirketlerin hissedarlarına düzenli aralıklarla ödediği para olarak düşünebiliriz. Aslında bu, şirketlerin "Değerli bir hissedar olduğunuz için size kârımızın bir kısmını nakit olarak teklif ediyoruz" deme şeklidir. Sıradan insanlar için ek gelir elde etmenin en basit yollarından biri olan temettü yatırımcılığında kişinin tek yapması gereken, düzenli bir şekilde temettülerin gelmesini beklemektir. Hepsi bu. Hal böyle olunca iş başa düştü ve araştırma yapmaya başladım. Pandemi öncesinde başladığım araştırmalar sonucunda önce ülkemiz borsasındaki temettü veren firma hisselerine yatırım yapmaya başladım. Daha sonra da konuyla alakalı genel kültürümü arttırmak için ABD borsalarında işlem gören temettü hisselerini incelemeye karar verdim. Bu siteyi kurmamın amacı yabancı borsalarda yatırım yapmayı planlayan kişilerin konuyla alakalı bilgilerine katkıda bulunmak ve temettü yatırımcılığı konusunda farkındalık yaratmak oldu. Temettü yatırımcılığına merak salmamın temel nedeni ise tabii ki de finansal özgürlüğümü elde etmek. Bu yazımda finansal özgürlük konusuna ve konunun bazı önemli detaylarına ilgi çekmek istedim. İşte karşınızda temel hatlarıyla finansal özgürlük ve konuyla alakalı diğer bazı başlıklar.

Finansal Özgürlük Nedir?

    Eğer finansal özgürlük yani tüm giderlerinizi karşılayabilecek paradan daha fazlasını kazanmanın hayalini kuruyorsanız neden daha fazla vakit harcayasınız ki? Gelin 2023 bu yolculuğunuzun başlangıç yılı olsun. Genel olarak finansal özgürlük “tüm giderlerinizi karşılayabilecek düzeyde yeterli birikim yapmış olma ve bunun yanında da pasif gelire sahip olmak, yani bir ücret karşılığı çalışmadan hayatınızı devam ettirebilecek finansal düzeye ulaşmış olmak” şeklinde tanımlanıyor. Aslına bakarsanız konuyla alakalı tek bir tanım da yok sayılır, bu da herkesin finansal özgürlük algısının farklı olmasından kaynaklanıyor. Peki finansal özgürlük yolunda neler yapmamız gerekiyor?

Plan Yapma Zorunluluğu

    Bu yolun sonunda başarılı olabilmek için öncelikle bir plan yapmalısınız. Daima gelirinizi ve giderinizi takip edin ki kendinizi finansal anlamda özgür ilan edebilmeniz için ihtiyacınız olan para miktarını hesaplayabilesiniz.

Eğitim Şart

    Finansal anlamda özgür olmak demek bir anlamda belirli seviyede finansal okur yazarlık da gerektirir ki bu öyle sadece bir köşede para biriktirerek veya emeklilik planı yaparak olmaz. Gelir – gider dengenizi sağlayabilme, ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini hesaplayabilme ve hatta günün şartlarına göre neye yatırım yapacağınıza karar verebilme yeteneğinizin de mutlaka gelişmiş olması gerekir. Bütün bu saydıklarım da ancak kişinin kendisini finansal anlamda eğitmesiyle başarabileceği şeylerdir.


Hayali Beklentilerden Kaçınmak

    Borsada çok şanslı değilseniz ya da piyangodan para çıkmadıysa finansal anlamda özgürlük öyle hemen olacak bir şey değildir. Finansal anlamda özgür olma anlayışınızın biraz da mantıklı bir çerçeve içinde olması sizin konuya daha kolay odaklanmanıza imkân sağlar. İşsiz kalma durumunda giderlerinizi birkaç ay karşılayacak miktarda bir para biriktirmek, bir borcu sıfırlamak veya emekliliğinize yönelik bir birikim hesabı oluşturmak gibi planlar daha ayakları yere basan ve gerçekleştirilebilir hedeflerdir. Sözün özü hayali hedeflerden kaçınmayı ve gücümüzün yeteceği bir hedef belirlemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Bütçe Yapmayı Öğrenmek

    Bütçe yapmak veya bütçeyi tasarlamak önemli bir gereksinimdir. Şimdiden parasal anlamda bazı fedakarlıklar yapmazsak ileride hayal ettiğimiz hedefe ulaşmamız çok zor olacaktır. Öyle bir bütçe planlayın ki neye ne kadar harcayacağınızı ne tür harcamalardan kaçınmanız gerektiğini ve düzenli olarak ne kadar birikim yapmanız gerektiğini açıkça görebilesiniz.

Borçlardan Kurtulmak

    Ödemeye devam ettiğiniz bir borç sizi finansal özgürlükten uzaklaştıran bir engeldir ki borç, geleceğinizden çalmaktır desek yeridir. Borçlarınızı en kısa sürede kapatın ki mevcut gelirinizin tadını çıkartabilin. Unutmayın ki borçlarınız sizin finansal özgürlük hayalinize odaklanmanızı zorlaştırır.

Portföy Çeşitlendirmesi

    Unutmayın ki tüm yumurtaları tek bir sepete koymak hiç te istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Mal varlığınızı arttırırken çeşitli yatırım araçlarından faydalanmayı da gözden kaçırmamalısınız. Sadece tek bir yatırım çeşidinden fayda beklemektense farklı alanlarda yatırım yaparak olası bir riskten kaçınmak daima mantıklıdır. Ve bütün bu yatırım araçlarını araştırırken de enflasyon denilen kavramın farkında olun yani enflasyon karşısında ezilen bir yatırım aracının getirisi size her zaman fayda sağlamayabilir bunu aklınızdan çıkarmayın.

Süreç Takibi Şart

    Yola çıktınız, peki neredesiniz? Finansal anlamda özgür olmak, uzunca bir süre disiplinli bir şekilde tekrar tekrar aynı şeyleri yapmanızı gerektirecek. Her ay belirli bir miktarda para biriktirecek ve bazı şeylere para harcamaktan kaçınacaksınız. Tüm bu rutin şeyler uzun yıllar boyunca sürekli tekrar edeceği için geldiğiniz noktayı görebilmek açısından kayıt tutmak sizin için faydalı olacaktır.

Tutumlu Ol

    Kazandığınızdan azını harcamayı öğrenmek zengin olmanıza yardımcı olur. Tüm paranızı harcayarak birikim yapmayı aklınızdan çıkarın. Birçok zengin insan kazandığı parayı neye harcayıp neye harcamaması gerektiğini aklından çıkarmadığı için bulunduğu noktaya gelmiştir. Tutumlu olmak bir süre sonra sizin harcama alışkanlıklarınızı düzenleyecek ve sizi birikim yapmaya yönlendirecektir, bu yüzden para kazanırken çektiğiniz sıkıntıları göz önünde bulundurun ve daima gereksiz harcamalardan kaçınmaya çalışın.

Yorum Gönder