İletişim Formu

Düzenli Temettü Veren Hisse

Depo Önünde Bekleyen İnsanlar

Temettü Yatırımcılığı

    Temettü yatırımcılığı açısından süreklilik büyük öneme sahiptir. Bir hisse eğer uzun yıllardır yatırımcılarına temettü ödüyorsa ve hele bir de bunu üç ayda bir yapıyorsa değmeyin keyfinize gitsin. Bugün sizlerle ABD borsalarında (NYSE) işlem gören bir REIT inceliyoruz, işlem kodu CUBE. Önceki yazımda REIT konusunda detaylı olarak bilgi vermiştim. Henüz okumayanlar için kısaca bahsedecek olursak reit Türkçesi bizim borsamızdaki gayrimenkul yatırım ortaklığı hissesi oluyor.

Düzenli Temettü Dağıtan Hisseler

    Siz de eğer düzenli temettü veren hisseler ile ilgili bir arayış içindeyseniz ve Amerikan borsası temettü yatırımı konusunda bir başlangıç yapmak istiyorsanız buyurun karşınızda bir temettü veren ABD hissesi. Bu yazıda hisse fiyatı çok da pahalı olmayan (kime göre?) ve ABD borsalarında kısmen düzenli temettü dağıtan hisseler arasında sayılabilecek bir gayrimenkul yatırım ortaklığını (Real Estate Investment Trust - REIT) masaya yatıracağız. Şirketimizin ismi CubeSmart (NYSE:CUBE) ve en son 45,49 $ fiyatından işlem görmüş hisse. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1200'den fazla şahsi depolama tesisi yani self storage ile ABD'nin en büyük üçüncü kişisel depolama (kiralık depo) mülk sahibi ve işletmecisi olan firmayı aslında televizyonlardan iyi tanıyoruz. Hani şu açık arttırma ile depo alıp içinden çıkanları satan elemanlar var ya, hani şu depodan sürpriz bir şekilde antika eşya çıkınca çılgın gibi sevinen elemanlar hah işte o depoları işleten firma oluyor kendileri.

Self Storage Ne Demek

    Self storage nedir diye merak edenler için hemen açıklayayım, malumunuz insanlar fazla eşyalarını depolamak için daima ekstra alanlara ihtiyaç duyuyor, yoksa neyimize yetmez 2+1 anlamış değilim. Hal böyle olunca kişisel depolama alanı kiralayan bir sektör oluşmuş piyasada ve buna self storage (kiralık depo) deniyor. Siz fazlalık eşyalarınızı bu depolara koyuyorsunuz, onlar da o deponun güvenliği ve bakımı gibi işleri yürütüyorlar. Ülkemizde de sanırım bazı firmalar var bu alanda hizmet veren.

CUBE Neler Yapıyor?

    Bizim küp ne iş yapar ona bakacak olursak Temmuz 2004'te halka arz olan firma aşağıdaki eyaletlerde faaliyet gösteriyor; Alabama, Arizona, California, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, and the District of Columbia. Harita üzerinde gösterecek olursak;
CUBE Depolar
    Ev eşyası depolama, evden eve nakliyat, şirketler için depo hizmetleri, otomobil deposu (garaj) ve sıcaklık kontrollü depolama (sıcak-soğuk hassasiyeti olan ürünler için) gibi hizmetler veren şirket eşya taşıması esnasında kullanılan bant, kutu, eşya sandığı ve kilitli dolap gibi malzemelerin teminini de sağlıyor. Yok yok maşallah.

Hisse Temettü Geçmişi

    Şirket 2005 yılından 2022 yılına kadar her sene 4 kez temettü vermiş, ki bu da şirketin temettü verme sıklığının quartely yani 3 ayda bir olduğunu gösteriyor. Ülkemizde pek görülmemekle birlikte ABD borsasında yıl içinde 4 defa temettü ödemesi yapan birçok firma var, bizde ise sanırım maksimum yılda 2 defa temettü veriyor şirketler. 17.01.2023 tarihinde yılın ilk temettüsünü verecek olan şirket hisse başına ilk çeyrekte 0,49 $ ödeme yapacak. Şirketin temettü geçmişine bakacak olursak her yıl verdiği temettü miktarının bir önceki seneyle karşılaştırıldığında arttığını görmekteyiz (12 yıl artarak gitmiş), ki bu konuda sektörün ortalaması 1 yıl. Keza sektörün aralıksız temettü verme süresine bakıldığında ise ortalamanın 8 yıl olduğunu görüyoruz, CUBE ise aralıksız 17 yıl temettü vermiş. Aralıksız temettü verme ve temettüsünü her yıl arttırarak gitme konusunda şirketin baya iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllara ait temettü tahminlerine değinecek olursak, hissenin 2023 yılı sonu itibariyle hisse başına toplam 1.88$, 2024 yıl sonunda 1.96$ ve 2025 yılı sonunda da hisse başına 2.07$ temettü vereceğinden söz ediliyor. Tabii ki bunlar şimdilik sadece varsayım, sizler de kendi araştırmalarınızı yaptıktan sonra bir karara varmalısınız.

Son Söz

    Kiralık depo sektörü yani self storage birçok ABD vatandaşının yaşamının ayrılmaz bir parçası, şöyle ki bizim geleneksel yaklaşımımızın aksine ABD'de insanlar şahsi fazlalık eşyalarını koymak, kullanmadıkları arabalarını park etmek ve hatta kendilerine ait silahlarını muhafaza altına almak için bile depo kiralayabiliyor. Bizde ise çoğu kez bu tür gereksinimler evin çatı katını (varsa) kullanarak veya apartmanın bodrum katına eşyaları yerleştirmek suretiyle çözülüyor. Şahsen ben yaptığım okumalarda sektörün geleceğinin parlak olduğundan bahsedildiğini görüyorum. Sizler de konuyla alakalı daha detaylı araştırma yaparak bu sektör hakkında bir kanıya varabilirsiniz. Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. İktisat, maliye, ekonomi, borsa gibi konularında bilgisi son derece sınırlı olan ama araştırma ve kendini geliştirme konusunda çok hevesli bir temettü yatırımcısıyım. Şu anda yurtdışında hiçbir yatırımım olmamakla birlikte ABD borsalarında işlem gören ve düzenli temettü dağıtan birçok şirket hissesinin olduğunu biliyorum. Bu bloğu kurmamdaki tek amaç söz konusu şirketler ile ilgili yaptığım araştırma sonuçlarını bu konulara merak duyan ve konuyla ilgili genel kültürünü arttırmak isteyen diğer kişilerle paylaşmak. Yani sadece bu bloktaki yazılara bağlı kalarak hiçbir zaman yatırım yapmamalısınız.
CUBE Temel Bilgiler

Yorum Gönder