İletişim Formu

Temettü Hissesi

depo örneği

    Temettü yatırımcılığı son yıllarda ülkemizde oldukça popüler olan bir kavram. Artık bir grup yatırımcı portföylerinde bulunan hissenin bir yandan değeri artarken bir yandan da şirketin yatırımcısına temettü ödemesini tercih ediyor. Özellikle temettü gelirlerinin günlük hayattaki harcamalarını karşılayacak seviyeye gelmesini yani bir bakıma temettü emeklisi olmayı planlayanlar bir hayli çok. Şahsen ben de hisse senedi yatırımı yapacağım zaman elimden geldiği kadar düzenli bir şekilde temettü dağıtan ve mümkünse temettü miktarını da her sene arttırmaya çalışan şirketleri bulmaya çalışıyorum. Bu yazımda yine ABD borsalarında (Nasdaq) en son 5.08 $ fiyatla işlem gören bir temettü hissesinden bahsetmek istiyorum.

SELF Hakkında Kısa Bilgi

    İşlem kodu SELF olan hissemiz bir real estate investment trust (yani REIT, bir başka yazımda bahsetmiştim bu konudan). Rakiplerine oranla küçük bir şirket olan SELF 57 milyon $ piyasa değerine sahip. Aynı sektörden bir başka rakibi olan National Storage Affiliates'in (NSA) piyasa değeri 4.82 milyar $, Life Storage, Inc (LSI) ise 9.20 milyar $ piyasa değerine sahip. Öte yandan NSA 1175, LSI'ın ise 2241 çalışanı bulunuyor. SELF ise bünyesinde 30 çalışan bulunduruyor (Kasım 2022 tarihli yatırımcı sunum dosyasına göre). Görüldüğü üzere firmanın hem piyasa değeri hem de çalışan sayısı rakiplerine oranla baya düşük.
    Peki firma neler yapıyor? Klasik iklim kontrollü depo, otomobil - tekne garajı veya şarap depolama sahası gibi alanlarda kiralama hizmeti sunan firmanın toplam 13 adet mülkü bulunuyor. Şirketlere ticari mallarının depolanması konusunda da hizmet veren SELF müşterilerine online kiralama ve ücret ödemesi, güvenlik kamerası ile takip gibi imkanlar sunuyor. Şirketin yatırım stratejisi ise akıllıca. Şöyle ki şirket en bilindik 25 MSA (Metropolitan Statistical Area - Metropol İstatistiksel Bölgesi) dışında kalan yerleşim yerlerinde hizmet sağlamaya çalışıyor. Sektördeki rakiplerin de en çok rağbet ettiği alanlar buralar. Bir Metropol İstatistiksel bölgesinin içinde en az 1 adet 50000 nüfuslu ilçe bulunmak zorunda. Kabaca MSA nedir? sorusunun cevabı: Büyük şehir merkezlerinden daha dışarıda bulunan ve birbiriyle ticari anlamda etkileşim içinde olan ve belirli kriterlere göre belirlenmiş yerleşim yerleri oluyor buralar. Sektördeki rakip firmaların hizmet vermeyi tercih etmediği yerleşim alanlarında depolama hizmeti sağladığı için SELF bir bakıma o bölgelerde rakipsiz olmaya çalışıyor, böylece rekabetin yüksek olduğu yerlere de fazladan yatırım yapmak zorunda kalmıyor şirket. SELF'in tesisleri aşağıdaki haritada görülebilir.

depo noktaları
    Şirketin depolama alanlarının %59'u klasik içeriye aracınızla girip eşyalarınızı kendi deponuza koyabileceğiniz drive-up depolardan, %33'ü iklim kontrollü depolama alanlarından ve %8'lik kısmı da otomobil, yat, otobüs gibi araçların park edilebileceği park alanlarından oluşuyor. Aynı sektördeki PSA, EXR, LSI ve CUBE gibi REIT'lerin 2021 yılı ortalama FFO (Funds From Operations - Faaliyetlerden Sağlanan Fonlar) ve AFFO (Adjusted Funds From Operations - Düzeltilmiş Faaliyetlerden Sağlanan Fonlar) değerlerini aşağıdaki grafikte görebiliriz.
sektörel büyüme

Hisse Temettü Geçmişi

    30.11.1998 tarihinden beri temettü veren şirketin içinde bulunduğu gayrimenkul sektöründe şirketlerin aralıksız olarak temettü verdikleri yılların ortalaması 8 yıl olarak görünüyor, SELF ise 5 yıl aralıksız temettü vermiş. Ayrıca sektörde temettü miktarının her sene arttığı yıl ortalaması 1, SELF ise 2 yıl boyunca temettü miktarını arttırmış. 28.01.2001 tarihine kadar aylık olarak temettü dağıtan şirket bu tarihten sonra 3 ayda bir (quarterly) temettü dağıtmaya başlamış. 29.12.2022 tarihinde 0.0725 $ temettü ödeyen şirket için 2023 yılında dağıtacağı temettü miktarı konusunda henüz resmi bir açıklama yok. Şirket hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştığım bu yazıyı şimdilik sonlandırıyorum. Umarım okuyucular için faydalı olmuştur. Sağlıcakla.

Yorum Gönder