İletişim Formu

Resesyon Döneminde Yatırım

Bakkal


        Ocak ayında ABD'de yapılan ve 2206 kişinin katıldığı bir ankete göre ABD vatandaşlarının %46'lık kısmı şu anda ülkenin resesyonda olduğunu düşünüyor, %25'lik kısmı ise resesyonun önümüzdeki sene başlayacağını belirtiyor. Yine bir başka ankette ise katılımcıların %65'i fiyatlarda bir artış olacağına inanırken, %50'den fazlası da 2023 yılında işsizlik oranının artacağını düşündüğünü belirtiyor. Kısacası ABD vatandaşları resesyon beklentisi içinde ve endişeli gibi. Peki bir yatırımcı olarak sizce ekonomik faaliyetlerin büyük oranda yavaşladığı bir ortamda hangi sektör bu durumu fazla zarar almadan atlatır? Yapılan çalışmalar yiyecek-içecek, gıda gibi sektörlerin resesyon ortamlarının kısmen daha az zararla üstesinden geldiğini belirtiyor. Bugünkü yazımda ABD borsalarında işlem gören ve ağırlıklı olarak gıda sektörüne yatırım yapan bir temettü fonunu tanıtacağım. İyi okumalar.

Resesyon Döneminde Ne Artar?

Konuyla İlgili Yapılmış Araştırmalar      

        Yukarıdaki soru sanırım bu gibi ekonomik yavaşlama dönemlerinde her yatırımcının aklına geliyordur. Sonuçta amacı doğal olarak para kazanmak olan her yatırımcı resesyon dönemlerinde bile bir şekilde kârlı bir yatırım yapmanın peşinden koşar ve haliyle bir araştırma içine girer. Deneysel bazı çalışmalar ABD vatandaşlarının resesyon döneminde yeme alışkanlıklarının değiştiğini gösteriyor, ki bunun sebebi olarak da işten çıkarılmaların ve düşen gelirlerin vatandaşların cebini vurması gösteriliyor. Çalışmalar ekonomik durgunluk dönemlerinde vatandaşların yiyeceklerini evde hazırlamayı tercih edip lüks restoran, cafe gibi pahalı yiyecek satış noktalarından uzaklaştığını gösteriyor. Aşağıdaki grafik Covid resesyonu dönemi yeme alışkanlıklarına yönelik yapılan bir çalışmanın sonucunu göstermektedir.
Covid Dönemi Yeme Alışkanlıkları
        Konuyla alakalı bir başka önemli çalışma da ABD Tarım Bakanlığı'na ait. "Changes in Eating Patterns and Diet Quality Among Working-Age Adults, 2005-2010" isimli çalışmada 2008 Ekonomik Krizi (Great Recession veya Büyük Durgunluk) sonrası bireylerin yeme alışkanlıklarının ne yönde değiştiği araştırılmış ve aşağıdaki sonuç elde edilmiş.
Evde Yemek Yeme Sebepleri
        Kırmızı ile altını çizdiğim bölümde "gelirlerin düşmesine ve yemek hazırlamaya ayıracak daha çok vakit olmasına ilaveten resesyonu takip eden 2 yıldaki fiyat değişiklikleri (dışarıda yemenin maliyetinin durgunluk sonrasında bile yüksek kalması kastediliyor) de bireyleri dışarıda yemekten alıkoydu" yazıyor. Yine insanların resesyon sonucu gelirleri düştüğü zaman pahalı restoran ve kafelerde yemek yemeyi bırakıp evde kendi yemeklerini pişirmeye başladığını görüyoruz. Bu arada FAFH, Food Away From Home yani kısaca dışarıda yemek yeme sektörü (veya işletmeleri) anlamında kullanılan bir kısaltma. Yukarıda bahsettiğim çalışmalara baktığımızda işin özeti şu; durgunluk dönemlerinde insanlar çarşıdan malzemeleri alıp evde yemek yapmış veya çarşıdan aldıklarını evlerinde yemişler. Resesyon döneminde ne artar? yani hangi sektör kâr getirir sorusuna cevap vermemizi sağlayacak bazı bilimsel çalışmaların sonuçlarını da aşağıya ekledikten sonra bugün inceleyeceğim fon hakkında hızlıca bilgi vermeye başlayacağım.
Resesyon Dönemlerinde Dışarıda Yeme Oranlarında Düşüş
        ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir başka çalışmanın konumuzla alakalı kısımlarını da aşağıda tek bir görselde toparladım. İlgili çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.
Dışarıda Yeme Oranlarında Düşüş
        Yukarıdaki bütün bu bilimsel veriler ışığında yatırımcıların resesyona dayanıklı sektörler yani resesyona karşı yatırım konusuna açıklık getirmesi gerekiyor. Uzaktan bakıldığında resesyon döneminde gıda sektörü zarar görmüş gibi bir izlenim oluşuyor ama işin aslı şu ki zarar gören kısım "lüks restoran, kafe, bar veya pahalı eğlence merkezlerinin yiyecek-içecek bölümleri", yani toptan ucuz gıda malzemesi satan mağazalar, ucuzluk marketleri veya gıda-içecek firmalarının içinde bulunduğu sektörler resesyon dönemlerini büyüyerek atlatmışlar veya nispeten daha az zarar görmüşler. Yani şifa yine zehrin içindeymiş meğer.

Temel Tüketici Ürünleri

        İngilizce' de Recession-Proof Industries olarak da isimlendirilen gıda - içecek üretimi, paketlenmiş gıda veya ucuz ürün satan market zincirleri gibi sektörler insanların her gün ihtiyaç duydukları temel ürünleri tedarik ettikleri için ekonominin kötü gittiği dönemlerde bile tüketicilerden düzenli olarak talep görmektedirler. Bunun sebebi bu sektörlerin ekonomik döngüyle düşük seviyede korelasyona sahip olmasıdır. Sonuçta insanlar ekonomi kötü gitse bile evlerinde bir şeyler yiyip içmek zorundalar. Aşağıdaki listede bugün tanıtacağım fonun yatırım yaptığı sektörleri göreceksiniz;
  1. Alkollü İçecek
  2. Gıda
  3. Unlu Mamuller
  4.  Meşrubat Sektörü
  5. Balık, Çiftlik Ürünleri
        Resesyon dönemlerinde alkol tüketimine yönelik yapılan çalışmalar ekonomik durgunluk zamanlarında insanların gelirlerinin düşmesi sebebiyle bar veya benzer ortamlarda değil kendi evlerinde alkol tüketmeyi tercih ettiğini gösterirken genel anlamda alkol tüketiminde de bir artış olduğunu belirtiyor. Bu durumla ilgili yapılmış bilimsel bir çalışmanın sonuç kısmını (kırmızı daire içine alınan bölüm) aşağıya ekledim.Resesyonda Alkol Tüketimi
        Resesyon ve gıda sektörü ilişkisini inceleyen bir başka bilimsel çalışmayı da aşağıya ekliyorum.
Resesyonda Gıda Sektörü
        Son olarak resesyon ve meşrubat sektörü arasındaki ilişkiyi açıklaması bakımından sektörün 2008 yılındaki resesyon döneminden çok hasar almadan çıktığını gösteren bir şirket raporunu ekliyorum. 2009 yılına ait olan rapor 1930 yılından beri meşrubat sektöründe olan İngiliz Britvic firması tarafından hazırlanmış. Raporun sadece küçük bir bölümüne ait ekran görüntüsünü ekliyorum fakat isteyenler buradan belgenin tamamın ulaşabilir.
Resesyonda Meşrubat Sektörü
      Konuyu bilimsel ve sektörel verilerle elimden geldiği kadar aydınlatmaya çalıştım. Yazının devamında fondan bahsedeceğim.

Fon Hakkında

Fon Tanımı

        First Trust Advisors LP tarafından Eylül 2016'da kurulan fonun tam adı "First Trust Exchange-Traded Fund VI - First Trust Nasdaq Food & Beverage ETF". 26,54 $ fiyatıyla işlem gören fon ABD piyasalarındaki meşrubat, gıda, içecek, temel tüketim ürünleri, alkol üretimi ve benzer sektörlerdeki firmaların hisselerine yatırım yapıyor. Fonun işlem kodu FTXG ve AUM (Assets Under Management) değeri 1,02 milyar dolar.

Kısaca Fon İçeriği

        Fon bünyesindeki hisselerin listesini aşağıya ekliyorum.
Fon Hisse Dağılımı

Temettü Geçmişi

        Fonun son 6 yılda dağıttığı temettü miktarını aşağıda görebilirsiniz.
Fon Temettü Geçmişi

Rakiplerle Karşılaştırma

Fonun Rakip Fonlarla Karşılaştırılması
        Benzer fonlar arasındaki en yüksek sermayenin bu fonda olduğunu görüyoruz. Diğer rakip fonlar ve bu fonun son 5 yıllık getiri grafiğini aşağıya ekliyorum.
Fon Getiri Grafiği

52 Hafta En Yüksek - En Düşük Fiyatlar

Fon 52 Hafta Değişim

Yorum Gönder